open-navfaktor-logo
search
Doneseni zaključci
Ljekarska komora FBiH: Ne preporučuju se obdukcije ljudi zaraženih koronavirusom
Nakon nepotrebnog podizanja tenzija u javnosti oko pitanja rada patologa i mogućnosti vršenja obdukcija pacijenata sa potvrdjenim COVID-19, u ovo vanredno vrijeme, Federalna ljekarska komora (FLJK) i Udruženje patologa (UP) FBiH su u elektronskoj korespodenciji donijeli neke zajedničke zaključke, saopćeno je iz Komore.
14.04.2020. u 13:17
get url
text

Riječ je o sljedećim zaključcima:

1. Kliničke (patološke) obdukcije umrlih pacijenata sa suspektnom ili dokazanom COVID-19 infekcijom, se ne preporučuju raditi u vanrednim okolnostima koje diktira ova infekcija.

2. Klinička (patološka) obdukcija umrlih sa dokazanom COVID-19 infekcijom se može raditi iznimno, samo u slučajevima nejasnog uzroka smrti u bolnici, kao i u slučajevima suspektnim na COVID-19, uz osiguranje svih neophodnih uvjeta za prevenciju i kontrolu infekcije tokom obavljanja takve obdukcije (prema preporukama relevantnih regulatornih tijela WHO; CDC, Royal College of Pathologists). Odluku za takvu obdukciju treba donijeti multidisciplinarni meritorni konzilij ustanove u kojoj je osoba umrla koji će uključivati i patologa.

3. Tražimo da nadležni u Federaciji BiH u saradnji sa Zdravstvenim ustanovama i predstavnicima FLJK i UP FBiH osigura neophodne uslove za obavljanje obdukcija umrlih pacijenata sa sumnjivom ili dokazanom COVID-19 infekcijom.

4. Svi slučajevi izvanbolničkih smrti izazvanih COVID-19 ili drugim uzrocima nisu u domenu kliničke (patološke) obdukcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.