U Pozorištu mladih Sarajevo počele su probe za predstavu "Ljepotica i zvijer" u režiji Adisa Bakrača.

- Čudesna bajka "Ljepotica i zvijer" donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti. Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopšte vrijedi biti i na koji način se može postati sretan?

Glavni likovi ove predstave žele svijet učiniti boljim i pravednijim, zbog toga su spremni i sami sebe istinski promijeniti. Oni uviđaju da život bez dobrote nema svoj puni smisao. Šarolika plejada sporednih likova kroz komične situacije progovara o ozbiljnim problemima i ukazuje na ljudsku potrebu za druženjem i povjerenjem iz kojih nastaju ljubav i prijateljstvo. Nije lako postati sretan, ali itekako je moguće - kazao je Bakrač.

U predstavi igraju Darja Badnjević, Mak Čengić, Edhem Husić, Damir Kustura, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Nadine Mičić, Ivana Vojinović, Zulejha Kečo, Ana Kuzmanović i Naida Hamzić. Audio naraciju za slijepa i slabovidna lica radi Semir Krivić.

Dramaturg predstave je Segor Hadžagić, a scenograf Vedran Hrustanović. Kostimografiju radi Amna Kunovac, a koreografiju Belma Čečo Bakrač. Muziku će komponovati Nedžad Merdžanović, a masku i šminku radi Maja Talović.

- Verzije priče o "Ljepotici i zvijeri" su mnogobrojne. Elementi priče variraju u modernim adaptacijama, koje služe da bi se ukazalo na probleme adolescencije, rastavljenosti roditelja, prevazilaženja Edipovih kompleksa, pomirenja ega, superega, ida, shvatanja da izgled i kako se vidimo nije važan, otkrivanja unutrašnje snage i karaktera, itd. Folklor ove priče i njene varijacije pokazuju da ona ima privlačnost za sve generacije mladih i starih čitatelja i gledalaca. Stoga se nadamo još uspješnijim adaptacijama ove narodne priče, mita i klasične naracije, jer privlačnost njene osnovne poruke, o ljubavi koja sve pobjeđuje, nadi u promjenu nabolje, zadovoljstvu žrtve za dobra djela, sreći u činjenju sretnim drugog, je magnetična i neprevaziđena- kazala je direktorica Pozorišta mladih Lejla Panjeta,

Premijera predstave "Ljepotica i zvijer"  zakazana je za četvrtak, 31. oktobra u 18 sati.