"Stoji mi mobitel na ramenu"

- Ja sam primila Pfizer prije neka dva mjeseca. Došao mi je sin i kroz smijeh me pitao da li sam stavljala metalni predmet na mjesto gdje sam dobila vakcinu? U čudu sam ga gledala, pitajući zašto bih to radila. Onda sam iz znatiželje uzela pet KM i prislonila na ubodno mjesto i ona stoji. Probam isto sa drugim ramenom, pada. Uzmem kašičicu, i ona stoji. Nećete vjerovati, stoji i mobitel - priča nam kroz smijeh stanovnica Sarajeva i dodaje:

- Ne znam da li to ima veze sa vakcinama, šta u njih stavljaju pa da bude takva reakcija. Nisam vjerovala, dok nisam probala. Kaže mi sin: "Svi ste vi čipovani". Ma ne vjerujem u to, ali eto voljela bih da znam šta su mi ubrizgali.

Pričali smo i sa Sarajlijom koji je primio Sinopharm vakcinu.

- Probao sam i ja to sa dvije KM, i meni se lijepi i na mjestu gdje sam primio vakcinu, i na drugoj ruci, i na vratu. Pa jasno da će se lijepiti jer se svi znojimo na ovim vrelinama - smije se Mustafa S.

Kaže da ljudi nemaju drugog posla nego "razglabati" o teorijama zavjere.

- Te jesu li nas čipovali kroz vakcine, zaprašuju li nas iz zraka... Dolazi nam delta soj, poručio bih im da se vakcinišu što prije, kako ne bi završili na respiratoru i ponovo učili disati ili na groblju. Neka se mane gluposti - govori on.

U Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine smo pitali da li je kod prijavljivanja nus pojava po primljenoj vakcini protiv COVID-19, bilo građana koji su recimo prijavljivali privlačenje metala na mjestu gdje je ubrizgana vakcina. Zatražili smo i da nam pojasne da li se u vakcinama nalazi sadržaj koji može uzrokovati privlačenje metalnih predmeta.

Pfizer ne sadrži supstance koje privlače metal

- Agencija za lijekove i medicinska srestva Bosne i Hercegovine, do danas je zaprimila i obradila 347 prijava na za vakcinu Comirnaty, proizvođač Pfizer, BioNTech. Nije zabilježen niti jedan prijavljeni događaj slične prirode koji bi mogao biti povezan sa privlačenjem metala posljedično nakon primljene vakcine. Uvidom u globalnu bazu WHO-UMC za vakcinu Comirnaty, proizvođač Pfizer, utvrđeno je da od ukupno 305.460 globalno prijavljenih neželjenih reakcija i događaja, nije zabilježen niti jedan događaj koji bi mogao biti povezan sa privlačenjem metala, posljedično nakon primljene vakcine - navodi nam Azira Čajić, načelnica Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu.

Vakcina Comirnaty, proizvođač Pfizer, BioNTech ne sadrži supstance koje bi imale efekt privlačenja metala, kao ni druge vakcine, kažu stručnjaci.