Koalicija "Svi za naš grad", koju predvodi Demokratska partija socijalista, imaće 24 odbornika u podgoričkom parlamentu, a Pokret Evropa sad 13, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu 96 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Na osnovu rezultata, koalicija Za Budućnost Podgorice osvojila je 11 mandata u lokalnom parlamentu, a Idemo ljudi šest mandata. Koalicija Građanskog pokreta URA i Civisa osvojila je četiri mandata. Prema podacima CDT-a, ispod cenzusa su Socijalistička narodna partija, Pokret Preokret i Svetosavska.

Lider liste pokreta Evropa sad Jakov Milatović rekao je da je Podgorica od večeras slobodan grad. Očekuje da se sa koalicionim partnerima brzo dogovore oko vršenja lokalne vlasti, prenose crnogorski mediji.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je pobijedio u Bijelom Polju i Baru, dok su opozicione stranke ostvarile pobjedu u Pljevljima, na Žabljaku, u Budvi, Danilovgradu i Kolašinu. U Rožajama, apsolutnu pobjedu ostvarila je Bošnjačka stranka.

Po podacima CDT-a u Podgorici ukupno je glasalo 69,3 posto upisanih birača. To je veća izlaznost u odnosu na 2018. godinu kada je glasalo 64,4 posto, a manja u odnosu na 2020. kada je biračko pravo iskoristilo 81,1 posto birača. Glasačko pravo imalo je oko 350 hiljada građana.