Električni pogon

Los Angeles: Predstavljen Tesla "model Y", cijena prava "sitnica"

Objavljeno: 15.03.2019. u 10:10

U Los Angelesu je Tesla na specijalnoj manifestaciji predstavila Model Y, kompaktnog crossovera s električnim pogonom i premium potpisom

To je trenutno najvažniji novitet na električnom tržištu, odmah iza "modela 3". Dovoljno govori podatak kako se radi o tipu modela koji koncepcijski (kompaktni SUV-crossover) i cijenom (30-50.000 USD) najčešće biraju Ameri pri odabiru novog automobila. Jedina je razlika što su iz Tesle sada ponudili takav model s električnim pogonom.

Model Y na tržište dolazi dogodine, zajedno s osjetno ekskluzivnijim "roadsterom" i modelom "semi" iz privredne domene. Nudit će se u četiri izvedbe, a startna Standard Range će imati početnu cijenu od 39.000 USD. Istina, na nju će trebati čekati bar do proljeća 2021. godine, jer će Tesla prvi nuditi skuplje izvedbe, počevši od jeseni 2020. godine.

Od njih je najjeftinija Long Range izvedba s 482 km dosega, ubrzanjem do 96 km/h za 5,5 sekundi i maksimalcem od 209 km/h. Stajat će 47.000 USD. Dalje slijedi AWD s Dual Motor izvedbom, a ona nudi 217 km/h, 4,8 sekundi do 96 km/h, preko 500 km dosega, sve uz cijenu od 51.000 USD.

Konačno, tu je i Performance izvedba. Ima nešto manji doseg (450 km), ali zahvaljujući moćnim motorima juri preko 240 km/h, na 96 km/h je za 3,5 sekundi i stoji 60.000 USD.

I kao što smo očekivali, Musk i Tesla su u pogledu dizajna igrali na sigurnu kartu. Pomalo neemotivan pristup donosi presliku Modela 3 s kojim i dijeli mehaniku, a razlike su minimalne, tek u svjetlima i prevjesima. Straga pak sličnost se pronalazi u "modelu X", ali i u "mazdi 3", koja je poslužila kao uzor. U kabini je pak na ponudi horizontalno orijentiran 15-inčni info zaslon, panoramski stakleni krov, sedam sjedišta i do 1.860 litara tovarnog prostora s preklopljenim stražnjim sjedištima.

U Tesli jako puno očekuju od ovog modela. Oni najoptimističniji prognoziraju da će se ovo brzo postati najprodavaniji Teslin model. Neki poput prvog čovjeka Tesle idu i korak dalje govoreći kako će se prodavati bolje i od "modela 3" i "modela S" zajedno.

Izvor:   Index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije