Recept

Ludo tijesto za bezbroj mogućnosti i ukusan obrok

Objavljeno: 19.08.2019. u 19:39

Potreban vam je kilogram brašna, najbolje pola kilograma oštrog i pola glatkog, zatim kašika šećera, kašikica soli, jedan prašak za pecivo, tri pakovanja suhog kvasca (21 gram), dvoje jaja, 250 mililitara mlijeka, jedna čaša od 20 ml ulja, te dvije čaše od 200 ml jogurta

Ludo tijesto

Ukoliko želite svoje ukućane ili goste počastiti nekim domaćim pecivima idealan izbor za vas je ludo tijesto.  Kada zamijesite ludo tijesto od njega možete praviti šta god poželite.

Potreban vam je kilogram brašna, najbolje pola kilograma oštrog i pola glatkog, zatim kašika šećera, kašikica soli, jedan prašak za pecivo, tri pakovanja suhog kvasca (21 gram), dvoje jaja, 250 mililitara mlijeka, jedna čaša od 20 ml ulja, te dvije čaše od 200 ml jogurta.

U posudi pomiješajte jaja i sve tečne sastojke, mlijeko, jogrt i ulje.

Dodajte šećer i so te postepeno dodajite brašno uz stalno miješanje. Možete miješati kašikom dok ne postane čvrsto. Kada smjesa postane čvršća dodajte kvasac i prašak za pecivo, te dalje mijesite tijesto dodavajući brašno.

Možda vam bude trebalo i malo više od kilogram brašna.

Ako koristite svježi kvasac 7 grama suhog odgovara 25 grama svježeg kvasca, onda je potrebno kvasac pomiješati u toplo mlijeko zajedno sa šećerom i ostaviti pet do 10 minuta da nadođe.  Onda ga pomiješati u ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Suhi kvasac nije potrebno stavljati u mlijeko da nadolazi.

Dobijeno tijesto stavite u nauljenu kesu, istisnite zrak i zavežite je. Tijesto ostavite u frižideru najmanje četiri sata. Ovo tijesto može stajati i do 10 dana.

Tijesto izvadite iz frižidera Deset minuta prije pripreme. Iz kese uzmite količinu koja vam je potrebna i stavite je na površinu koju ste prethodno posuli brašnom.

Kiflice, punjena peciva, pogače...samo su neke od mogućnosti sa ovim tijestom.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije