open-navfaktor-logo
search
Akcija u toku
Lukavac: Uhapšen milijarder Pramod Mittal, direktor i član NO GIKIL-a
Indijski milijarder Pramod Mittal danas od 12.30 sati pod kontrolom je MUP-a Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Faktor
23.07.2019. u 16:40
get url
text
get url
text

Indijsko-britanski milijarder Pramod Mittal, inače predsjednik Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a, uhapšen je prije nekoliko trenutaka, zajedno sa direktorom Parameš Bhatačarijom te članom Nadzornog odbora Razibom Dašom, potvrdio je za Faktor postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

Pramod Mittal danas je od 12.30 sati pod kontrolom MUP-a Tuzlanskog kantona, a kako saznajemo, inspektori MUP-a Tuzlanskog kantona još uvijek su u upravnoj zgradi GIKIL-a u Lukavcu. Tamo su i članovi uprave preduzeća, a pristigli su i advokati, saznaje Faktor.

- Nakon hapšenja bit će obavljena pretres hotelske sobe koju koristi Mittal i njegov saradnik te pretres stana koji koristi direktor GIKIL-a. Oni se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju - rekao je tužilac Serhatlić.

Nakon hapšenja njih trojica će biti prisutni tokom pretresa prostorija koje koriste, dodaje Serhatlić, a zatim će biti biti ispitani u prostorijama MUP-a TK.

Ovom istragom je obuhvaćen i Debasish Ganguly bivši generalni direktor GIKIL-a, koji se nalazi u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica. I on se smatra članom organizirane kriminalne grupe na čijem je čelu Pramod Mittal.

Za krivična djela koja se Mittalu stavljaju na teret propisana je kazna do 45 godina zatvora, rekao je tužilac.

- Trojica uhapšenih sutra će biti predati u nadležnost tužilaštva TK na daljnje postupanje - kaže Serhatlić za Faktor.

Riječ je o britansko-indijskom milijarderu koji je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, koji je samo jedna od brojnih kompanija širom svijeta u kojoj ima udio.

Podsjećamo, problemi u GIKIL-u su nastali 2003. godine, kada je Vlada TK potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa Mittalovim GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio od 67 posto u zajedničkoj kompaniji GIKIL.

GSHL je time dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Ipak, Indijac i njegovi ljudi od tada upravljaju GIKIL-om.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.