open-navfaktor-logo
search
Razgovor za Faktor
Lutz Michael Frohlich sudio je historijski derbi: Pobijedio je autsajder, svi su se radovali, barem veći dio
O gradskom derbiju između Željezničara i Sarajeva koji je 5. juna 1998. godine odlučio prvaka Bosne i Hercegovine ispričane su mnoge priče.
05.06.2021. u 13:07
get url
text

Neki su se kroz godine radošću, drugi s tugom,  prisjećali sada već legendarne utakmice čiji je glavni akter bio napadač kluba sa Grbavice Hadis Zubanović. Njegov pogodak donio je Želji prvu titulu prvaka naše zemlje.

Godinama nakon okrašaja kojeg je odlučio pogodak Zubanovića fudbaleri, treneri, navijači, novinari i TV komentatori prepričavali su svoja emocionalna stanja, prisjećali se zanimljivih detalja, no jedan od aktera do danas nije progovorio riječi o utakmici koja je odigrana pred punim tribinama stadiona Koševo.

VEZANI TEKST - Jedni su se radovali, drugi tugovali: Prošle su 23 godine od najvažnijeg duela Želje i Sarajeva

U ekskluzivnom razgovoru za portal Faktor njemački arbitar Lutz Michael Frohlich prisjetio se susreta koji i 23 godine poslije izaziva žestoke emocije, a o njemu je snimljen i dokumentarni film (Zubandan op.a).

- Bio je to tada jedan mali turnir. UEFA je za taj turnir pozvala dva sudijska tima. Jedan tim je bio iz Njemačke, drugi je bio iz Škotske, dok je delegat turnira bio Italijan Paolo Casarin. Prvo smo sudili utakmice grupne faze, a nakon toga je uslijedio finalni meč između FK Željezničar i FK Sarajevo - savršeno je prisjeća Frohlich dešavanja starijih više od dvije decenije, uz skoro pa perfektan izgovor imena ekipa koje su se sastale u finalu play-offa koji je odlučivao o prvaku BiH.

Šef elitnim arbitrima

UEFA je na kraju odlučila da će pravdu u finalu dijeliti njemački sudijski tim u kojem su Frohlichu asistirali Frank Schumacher i Markus Scheibel.

- Bila je to utakmica nakon koje su se bh. timovi trebali uljučiti u takmičenja pod okriljem UEFA-e - priča Frohlich, kao da je kultni meč sudio sinoć, a ne prije 23 godine.

Čovjek koji je posljednjih godina izuzetno bitna figura u sudijskoj organizaciji DFB-a, gdje je voditelj elitnih njemačkih arbitara, objasnio je i zašto još ima svježe pamćenje, iako je mnogo vremena prošlo.

- Mislim da je taj događaj (utakmica op.a) bio nešto jako važno kako bi sve počelo vraćati u nekom normalnom životu. Gledaoci su bili totalno entuzijastični, a atmosfera na stadionu je bila fantastična, što je susret učinilo još zanimljivijim. Ako me pamćenje još dobro služi sjećam se da nije pobijedila ekipa koja je bila favorit. Ukoliko bi prisjećao samog toka utakmice, sjećam se da je pogođena stativa (Sarajevo) i da je golman Željezničara imao nekoliko sjajnih parada - premotava Frohlich memoriju od prije dvije decenije i više, te dodaje:

- Iznenada se desila kontra, a ekipa koja je dominirala utakmicom na kraju je izgubila, autsajder je pobijedio. Svi su se radovali, ne svi, ali barem veći dio. Imao sam utisak da je većina na stadionu slavila pobjedu.

Nekadašnji arbitar koji je 1988. godine "odsvirao" prvu utakmicu 2. Bundeslige, a tri godine kasnije i prvi meč u njemačkoj fudbalskoj eliti, kaže kako je prijem u gradu na Miljacki bio izvanredan.

- Bili smo odlično primljeni. S nama je bio delegiran i austrijski sudija Heinz Fahnler. Imali smo i vodiča koji nam je objašnjavao odakle je pucano na grad tokom opsade. Sjećam se da smo posjetili SOS Kinderdorf, kao i tunel ispod aerodromske piste. Koristili smo zaista svaku priliku i minutu da šetamo gradom. Još se sjećam da je mnogo ljudi jako dobro govorilo njemački jezik - kaže Frohlich, kojem je sudijski angažman iz 1998. bio jedina posjeta Sarajevu.

Na kraju razgovora s Frohlichom smo se dotakli i nekih drugih tema. Biti na terenu sa fudbalerima ili brinuti o najboljim njemačkim sudijama, dvije su različite stvari, dva različita posla, tvrdi Frohlich.

- Suđenje mi je u periodu između 35. i 45. godine pričinjavalo veliko zadovoljstvo, no dođu godine kada više niste u stanju trčati terenom. Ipak, sada sam sretan što to sudijsko iskustvo mogu prenositi na druge, mlađe sudije, i tako im pomagati da se razvijaju i napreduju - govori Nijemac, koji je bio hirurški precizan i tačan kada je riječ o vremenu za koji smo dogovorili ovaj razgovor.

"Dvica" za njemačke sudije

Za koji dan će i Evropsko prvenstvo, a njemačke sudije su među najboljim u Evropi, što potvrđuje i da će dva arbitra iz Frohlichovog "jata" dijeliti pravu na kontinetalnom šampionatu. Ipak, njihov šef smatra da su među boljim, ali skromno priznaje da uvijek može bolje. Na pitanje kako bi ocjenio njemačke, Frohlich je za kraj našeg razgovora odgovorio:

- Dao bih im "dvicu" (druga najbolja ocjena u njemačkom sistemu ocjenjivanja). Mislim da doprinose razvoju fudbala, sude ligu koja je teška, ali uvijek postoji nešto što se može popraviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.