open-navfaktor-logo
search
Vladavina "Trojke"
Mafijaške poruke iz Naše stranke: Krvava ruka preko lica, paljevina, šta je sljedeće?
Posljednje prepucavanje saopćenjima između Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo i Naše stranke za temu je imalo stanje u zdravstvu u ovom kantonu, ali je Naša stranka "igricu podigna na viši novo" objavljivanjem diskutabilne ilustracije na svojim profilima na društvenim mrežama. 
19.01.2022. u 15:31
get url
text

VEZANI TEKST - KO SDA: Građani Kantona Sarajevo neće umirati u tišini, tražimo smjene odgovornih

Uz poruku u saopćenju da SDA "nikad više neće biti vlast u Sarajevu" Naša stranka je taj tekst ilustrirala paljevinom papira na kojem je logo SDA. 

Ovakva ilustracija dolazi nakon ranijih poruka iz Naše stranke u kojima se navodilo da je izborom Srđana Mandića "Sarajevo ponovo slobodan grad", da kreće pospremanje i tome slično. Koga Naša stranka posprema u Sarajevu i od koga oslobađa Sarajevo? To javnosti još nisu saopćili, ali se da naslutiti.

Da ovo nije prvi put da Naša stranka šalje poruke u mafijaškom maniru govori i činjenica da su ranije na fotografiji preko lica svoje dotadašnje vijećnice Enise Spahić "nalijepili" otisak krvave ruke. 

Vijećnica u Općini Novi Grad Sarajevo napustila je Našu stranku, u Vijeću nije glasala kako se od nje očekivalo, a svoj gnjev su iz Naše stranke prema dotadašnjoj stranačkoj kolegici iskalili na način da su je označili neprijateljem i metom. Niko nije reagirao, uz iznimku nekolicine medija.

VEZANI TEKST - Naša stranka: SDA nikad više neće biti vlast u Sarajevu

Nisu se oglašavale čak ni organizacije koje se bave zaštitom ženskih prava, nije se oglašavao OSCE koji je to učinio nakon komentara na društvenim mrežama o Irmi Baralilji iz Naše stranke. Pritom se radilo o komentarima građana revoltiranih glasanjem članica Naše stranke u Mostaru što je rezultiralo izborom HDZ-ovca za gradonačelnika. U slučaju vijećnice Spahić mafijašku poruku je poslala vladajuća politička stranka u KS, što je daleko ozbiljnija stvar od komentara na mrežama.

Istini za ovolju, i u većini drugih slučajeva se pokazalo da je zaštita ženskih prava i sigurnosti žena vrlo selektivna u zavisnosti od toga koja žena je u pitanju i koja su njena politička opredjeljenja. 

Dok Naša stranka šalje poruku parafrazirajući "Maratonce" iz čuvene filmske scene i "pali" SDA, hvaleći se pritom da u KS sve savršeno funkcionira u zdravstvenom sektoru, istovremeno građani sazivaju medijske kuće sa pritužbama da je i nakon dvije godine od početka pandemije u domovima zdravlja, sistemu testiranja na COVID-19, potpuni haos. 

Za vladavine "Trojke" na čelu sa premijerom Edinom Fortom i ministrom zdravstva Harisom Vranićem, u Sarajevu je preminuo ogroman broj ljudi zaraženih koronavirusom, a premijer i ministar za to vrijeme se nisu mogli dogovoriti da li Sarajevo ulazi u "scenarij Bergamo" ili "mi više ne čekamo scenarij Bergamo, mi jesmo Bergamo". Što se ministra Vranića tiče, on se do podne svađa sa svima, a od podne i sam sa sobom, dok premijer Forto do podne daje izjave, od podne objašnjava šta je htio reći. Po istom principu vode i kanton skupa sa zdravstvenim sektorom. 

VEZANI TEKST - Bejtović je još član UO ZZO KS, inspekcija u slučaju djevojčice Gadžun mu utvrdila brojne nepravilnosti

U tom "savršeno funkcionalnom zdravstvenom sistemu" po mjeri Forte i Vranića preminulo je jedno dijete - Džena Gadžun, čija smrt još nije rasvijetljena, a javnost je već zaboravila tu gorku činjenicu. Zaboravili su je i, kako se čini, premijer i ministar, što se vidi po tome da su kadrovi Naše stranke upetljani u slučaj Džene Gadžun i dalje na funkcijama u javnim ustanovama, uprkos negativnim inspekcijskim nalazima datim njihovim privatnim ordinacijama. 

Što se paljevina i krvavih ruku tiče, to nisu prihvatljivi načini komunikacije u javnom prostoru, pogotovo kad dolaze od vlasti, što Naša stranka trenutno jeste zajedno sa Narodom i pravdom, čiji šef Elmedin Konaković javnosti saopćava kako nosi pištolj i da ima privatnu stranačku vojsku spremnu i za fizičke obračune.

Doduše, paljevina nije manjkalo ni kad su bili opozicija. Bez tvrdnji da iz Naše stranke za to direktno jesu odgovorni, jer to možemo nagađati, ali ne i tvrditi bez istraga i presuda, sjetimo se samo da su značajan doprinos protestima i dešavanjima 2014. godine dali upravo istaknuti članovi i aktivisti Naše stranke. Dešavalo se to u danima kada je zapaljena zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zgrada kantonalnih institucija u Sarajevu... 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.