- U vezi sa inicijativom Vlade, odnosno premijera HNK Nevenka Hercega, o kojoj sam saznala iz sredstava javnog informisanja, da će se na sjednici Vlade u petak 11. juna kao jedina tačka dnevnog reda raspravljati o izmjenama i dopunama Ustava HNK, ali samo u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost Srba, želim podsjetiti i ujedno upozoriti premijera HNK da bi se ovakvom inicijativom, ukoliko je ona istinita, flagrantno prekršila i zanemarila presuda Ustavnog suda FBiH.

Ovom presudom utvrđeno je da određeni članovi Ustava HNK nisu u skladu sa Ustavom FBiH. Osporeni članovi se odnose na propisanu konstitutivnost i ravnopravnost naroda, na naziv i upotrebu službenih jezika i pisama.

Najiskrenije se nadam da ova informacija ne odgovara istini i ujedno pozivam i tražim da se navedena presuda Ustavnog suda FBiH u potpunosti izvrši i da HNK bude pozitivan primjer usklađivanja najvišeg zakonodavnog akta i svih društveno-političkih procesa sa onim što predstavlja bosanskohercegovačko društvo i BiH.

Smatram da je parcijalno provođenje presude Ustavnog suda FBiH akt politikanstva i protivustavnog djelovanje i da takvo djelovanje niti smije, niti može biti osnova političkog rada  nigdje u BiH, a naročito ne u Mostaru i HNK. Stoga, tražim i insistiram da se presuda Ustavnog suda FBiH u potpunosti izvrši i da se osporeni članovi kantonalnog Ustava usklade sa Ustavom FBiH. Konstitutivni narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati, službeni jezici su bosanski (ne bošnjački!), hrvatski i srpski, a službena pisma su latinica i ćirilica - navedeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.