Nedjelja, 11.04.2021.
Ramiza Karamustafić
FOTO: Faktor

Majka ubijene Emine: Nije mi jasno kako oni koji su to učinili mogu živjeti pod tim teretom

Ramiza Karamustafić, majka poginule Emine Karamustafić, i danas je među prvima položila cvijeće na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija gdje je prije 28 godina poginulo 26 građana Sarajeva.

Agresor je tada granatirao ljude koji su čekali u redu za hljeb.

- Meni smeta kada se ovuda gazi, a kamoli šta više. Taj dan vidjela sam kćerkinu tenu. Nije mi jasno kako oni, koji su to učinili, mogu živjeti pod tim teretom - rekla je Ramiza Karamustafić.

Inače, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti građani Sarajeva i delegacije Kantona Sarajevo, predstavnika udruženja žrtava, kao i članovi porodica i prijatelji obilježili su danas 28 godina od masakra u Ulici Ferhadija, između brojeva 5 i 12, gdje je od granate ispaljene sa položaja iznad grada 27. maja 1992. godine poginulo 26, a ranjeno 108 građana.

Na današnji dan prije 28 godina stradala je i Hatidža Salić. Danas je tu njena kćerka Merdžida Salić-Ahmetovski.

- Živjeli smo u komšiluku. Taj dan nije došao hljeb na drugoj strani, gdje je inače dolazio. Ona je prešla ovamo sa ostalim komšijama. U prvom momentu nismo ni znali šta se desilo. Čuli smo tu detonaciju, ali to nam je tada bilo nepoznato. Kada se nije vratila kući počeli smo tražiti i bilo je grozno. Ovdje je bio užas. Žena koje je otišla da kupi hljeb i da se ne vrati kući. Ja to nisam mogla vjerovati - poručila je Salić-Ahmetovski.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva "92.-95." Fikret Grabovica, poručio je da bi se ovi datumi i stravični događaji trebali propratiti u što većem broju.

- Ovo je dan kada bi ovdje trebale biti na hiljade građana i da na taj način damo doprinos čuvanju istine od zaborava i kulturi sjećanja - poručio je Grabovica ukazujući na važnost njegovanja kulture sjećanja. 

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS, istakla je da godine prolaze, ali sjećanja ostaju. 

- Maj je inače mjesec sa puno emocija. Mjesec kada je počela agresija na našu državu i naš grad. Mjesec kada je gorila Vijećnica, pošta. Mjesec kada smo ostali bez struje, vode, bez svega onoga što čini život dostojan čovjeka. Ovo je jedan od većih masakara koji se desio nad civilima u vrijeme agresije koja je trajala 1.425 dana. Naša obaveza i zadaća jeste da obilježavamo, opominjemo, pričamo, njegujemo kulturu sjećanja i nikada ne zaboravimo - poručila je Karović.

Od granate ispaljene sa sprskih položaja iznad Sarajeva, u Ulici Ferhadija 27. maja 1992. godine ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh