- Preživjela sam ovaj genocid u Srebrenici, bila sam od 1992. do 1995. godine, izgubila sam mnogobrojnu familiju, znam kako je biti i znam kako je preživjeti. Zaista mi je žao gdje god se dešava, takva šta. Naravno, mi nismo za to, jer znamo šta smo preživjele i gledamo na ulicama, ispred prodavnica, dolaze migranti, teško je proći pored njega ako mu nemam dati marku da kupi sebi kiflu - rekla je Naza Hasanović iz Bratunca.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" istakla je kako se pred očima svjetske javnosti odvija isti scenarij kao u Srebrenici.

- Kako da vam kažem, tužno i žalosno. Odmah se stavljaš u tu poziciju, isti scenario kao i kod nas što se dešavalo. Isto sve. Opet je ovo, sve su to kreatori, svijet tu nešto ima?! Ali kako ovo sve zaustaviti, ne znam ni sama šta da kažem - pričala je Nura Begović koja je naglasila kako su nedavno majke Srebrenice imale sastanak u Memorijalnom centru Potočari sa zamjenicom ambasadora u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te da su joj rekle:

- Pa zašto? Pa šta vi radite? Pa vi imate sektore u američkoj ambasadi, imate sve to, zašto se neko ne oglasi? Gdje su ta ljudska prava?

Majke Srebrenice i Podrinja su istakle kako su danas 11. podsjetile na genocid, sutra je 12. maj i komemoracija u Bratuncu, a prekosutra Ramazanski bajram koji dočekuju u neizmjernoj tugi i bolu jer su njihovi najmiliji pobijeni. Uskoro će i nova godišnjica srebreničkog genocida, a majke su uputile poruku da se ubrza ekshumacija te da porodice pristanu na ukop trenutno identifikovanih žrtava genocida.