Tužio je Vladu RS na tri domaća suda, te išao čak i do Ustavnog suda BiH, ali je ovaj put, ostao praznih šaka, saznaje portal Capital.

Karganović, koji se sklonio od pravosudnih organa u RS zbog sumnje da je utajio oko 100.000 maraka poreza, tužio je Republiku Srpsku tražeći da Vlada njegovom udruženju isplati novac koji je planirala u budžetima za 2013. i 2014. godinu.

Umjesto da se pojavi na sudu, odgovora za svoje postupke, te plati utajeni porez, ovaj kontroverzni advokat u bjekstvu je imao hrabrosti da traži od RS da mu isplati više od 160.000 maraka.

Karganović je prvo 2016. godine RS tužio Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci, koji se proglasio nenadležnim. Naime, stav suda je da je budžet planski dokument, te da zakonom nije propisana obaveza isplate.

Isti stav je imao i Viši privredni sud, ali Karganović nije odustajao. Žali se Vrhovnom sudu Republike Srpske koji ga, takođe, krajem 2017. odbija. Ostala mu je jedina varijanta Ustavni sud BiH i nije mu bilo teško da u Sarajevu tuži svog bivšeg poslodavca, Republiku Srpsku koju je hvalio za sve novce i za koju je pravio liste državnih neprijatelja.

Apelaciju Ustavnom sudu Karganović podnosi septembra 2018. godine, da bi prije samo nekoliko dana, po četvrti put u nekoliko godina konačno shvatio da osim dva miliona koje je stavio u džep, za njega više novca nema.

VEZANI TEKST - Odbjegli bivši direktor "istorijskog projekta Srebrenica" Karganović osuđen za klevetu

Ustavni sud BiH je kategorično odbio njegovu apelaciju u kojoj je tvrdio da su mu sudovi odbijanjem zahtjeva povrijedili pravo na pravičan postupak, uključujući i pravo na pristup sudu i pravo na imovinu.

- Imajući u vidu okolnosti konkretnog predmeta, te sadržaj relevantnih odredbi materijalnih propisa na kojim je utemeljena osporena odluka, Ustavni sud, suprotno navodima apelanta smatra da su redovni sudovi u osporenim odlukama dali jasna i argumentirana obrazloženja u vezi sa primjenom materijalnog i procesnog prava, odnosno dali razloge zbog kojih su ocijenili da odlučivanje o apelantovoj tužbi ne spada u sudsku nadležnost odnosno zašto se apelantov zahtjev ne može kvalifikovati kao zahtjev za naknadu štete. Imajući u vidu sve izneseno Ustavni sud u odnosu na osporene odluke zaključuje da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje - navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, Stefan Karganović je ostao upamćen i po tome što je neistomišljenike vlasti stavio na listu rušilaca Republike Srpske, koja je objavljena u njegovoj knjizi  "Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata".

To su uglavnom bile nevladine organizacije, kao što je Transparency international u BiH, magazin Buka i Helsinški parlament, a koji su početkom godine dobile sudski spor i dokazale kako je riječ o klasičnoj kleveti.

Prvostepenom presudom odgovornom je proglašena i izdavačka kuća Besjeda i njen glavni i odgovorni urednik Nenad Novaković koji su prije šest godina izdali Karganovićevu knjigu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je u aprilu 2016. godine podnijelo Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj protiv  Karganovića zbog utaje poreza i doprinosa u iznosu od 104.680 KM.

Naime, kako se osnovano sumnja, on je preko svog udruženja "Schtihting Srebrenica Historical Project", registrovanog u Hagu od 2008. do 2014. godine lažno prikazivao prihode i time oštetio budžet RS.