open-navfaktor-logo
search
Povodom Dana nezavisnosti
Manifestacija "Mladi ljiljani": Mladi pokazali veliku ljubav prema domovini
Godinama unazad Muzej "Alija Izetbegović" u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizira manifestaciju "Mladi ljiljani", gdje se dodjeljuju nagrade za najbolje literalne radove u konkurenciji osnovnih i srednjih škola.
02.03.2021. u 14:30
get url
text

Poštujući sve epidemiološke mjere, manifestacija se održala i ove godine uprkos pandemiji koronavirusa.

U kategoriji osnovnih škola, prvo mjesto osvojio je Isak Softić, učenik JU OŠ "Grivice" Banovići, na temu "Volim svoj zavičaj", dok je u kategoriji srednjih škola prvu nagradu osvojila Inela Telalović, učenica Gimnazije "Muhsin Rizvić" na temu "Lijepe laži ne pomažu, a gorke istine mogu biti ljekovite".

Direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević izrazila je posebno zadovoljstvo brojem radova koji su pristigli, te je istakla da su učenici pokazali visok stepen poznavanja historijskih činjenica i ljubavi prema domovini.

- "Mladi ljiljani" je manifestacija koju Muzej "Alija Izetbegović" tradicionalno održava svake godine povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ono što me čini sretnom i ponosnom je to što je ove godine pristiglo više od dvije stotine radova, a naša komisija je odabrala šest najboljih. Ova manifestacija je meni posebno draga iz razloga što fokusirana na mlade generacije su naša sadašnjost i budućnost. Učenici su pokazali jako visok stepen poznavanja historijskih činjenica, ali i ljubavi prema domovini - kazala je Nađa Berberović-Dizdarević.

{$galerijaFotografija}

Inela Telalović, učenica koja je u kategoriji srednjih škola osvojila prvo mjesto, kazala je da je rad napisala za sat vremena, te da to najbolje govori koliko je ustvari citat kojim se vodila bio inspirativan za nju.

- Svoj rad sam pisala na osnovu citata Alije Izetbegovića, te je inspiracija zaista došla sama od sebe. Njegov citat "Lijepe laži ne pomažu, a gorke istine mogu biti ljekovite" bio je jako inspirativan za mene i zaista mi je velika čast i zadovoljstvo što sam osvojila prvo mjesto. Koliko je ustvari citat dubok i inspirativan, govori činjenica da sam za sat vremena uspjela napisati svoj rad - navodi ona.

Prisutnima se obratila i Aida Kršo, lingvistkinja i članica komisije, koja je radila na ocjenjivanju radova. Ona je pohvalila radove učenika te na slikovit način opisala stečeni dojam nakon pročitanih radova.

- Teme su bile takve da otvaraju prostor za razmišljanje, za odnos prema domovini i patriotizmu i osnovnim vrijednostima za koje treba da se borimo. Rad sa mladim generacijama je rad na samima sebi. Kakav temelj za budućnost napravimo, takva će nam budućnost i biti, a u radovima koje smo imali priliku čitati vidjeli smo da imamo dobre temelje - kazala je Kršo.

Nagrada za prvo osvojeno mjesto iznosila je 300 KM, za drugo 200 KM, dok je za treće iznosila 100 KM.

1 od 535
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.