open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vijeća
Manji broj građana se okupio ispred Općine Centar, protive se gradnji u parku Hastahana
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Marijin Dvor Zvonimir Bošnjak kazao je da predstavlja 4.500 stanovnika ove mjesne zajednice
18.11.2019. u 15:15
get url
text

Stanovnici općine Centar nezadovoljni zbog najavljene prodaje dijela parka Hastahana i izgradnje objekata na istom prostoru danas su se okupili ispred zgrade Općine Centar kako bi izrazili svoje neslaganje sa odlukama Općinskog vijeća.

Danas za 15 sati zakazana je sjednica Općinskog vijeća gdje će se razmatrati Prijedlog odluke o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednim dogovorom označenog kao k.č. 782/6 iz z.k. ul. 294 K.O. Sarajevo VII, radi izgradnje poslovnog objekta javnog sadržaja. Konkretno to znači da će se zastupnici izjašnjavati da li su saglasni da se proda dio parka Hastahana Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Marijin Dvor Zvonimir Bošnjak kazao je da predstavlja 4.500 stanovnika ove mjesne zajednice.

-Od samog početka mi smo se protivili izgradnji na parku Hastahana. Građani su nas kao mjesnu zajednicu zadužili da se izgradi moderan dječiji park, za građane sa svim sadržajima. Općinska birokratija je imala sasvim drugi cilj, kako su po cijelom Marijinom Dvoru napravili zgrade od SCC-a do Alte i svih drugih objekata koji nisu u interesu građana Marijinog Dvora i grada Sarajeva, sada su naumili da prave objekat Centralne banke za koji mi smatramo da je trojanski konj, samo da se uđe u tu lokaciju - kazao je Bošnjak.

Bošnjak je kazao kako građani imaju informaciju da je načelnik Nedžad Ajnadžić "kupio" 16 glasova u Općinskom vijeću.

-Oni će donijeti tu odluku o kupoprodaji parcele oko 3.000 kvadrata da bi Centralna banka dobila urbanisticku saglasnost i građevinsku dozvolu. Mi ćemo se svim pravnim i političkim sredstvima boriti da zaustavimo implementaciju takve odluke ako se danas donese - istakao je Boşnjak.

Predsjednik Savjeta Mjesme zajednice kazao je da će, ukoliko se izglasa ova odluka podnijeti tužbu.

- Uzet ćemo pravnog zastupnika, podnijeti tužbu da se napravi zabiljeska u zemljišnim knjigama da se ne može ništa prometovati dok ta tužba traje. Mi istražujemo i sudbinu te parcele jer imamo sumnju da je parcela nezakonito prometovana između vojne imovine i Općine Centar. Ako se te pretpostavke ispostave tačnim, onda slijedi poništavanje odlula i krivične prijave protiv odgovornih - kazao je Bošnjak.

{$galerijaFotografija}

Anes Podić u ime Udruženje Eko akcija kazao je da se grad posmatra ne kao mjesto gdje žive ljudi već kao jedan plac koji treba što bolje unovčiti i rasprodati.

-Ovo nije samo slučaj Hastahane. Ovo se dešava u svim gradskim općinama i oko grada. Nažalost, na djelu imamo političku elitu koja želi pošto poto da rasproda ovaj prostor bez obzira na to šta građani misle - kazao je Podić.

Kanton Sarajevo ovo vrlo lako može zaustaviti, smatra Podić.

-Ovo se može zaustaviti ustavnom tužbom, a vidjet ćemo da li će se odlučiti na to. Prozivamo premijera KS, prozivamo skupštinsku većinu da spriječe ovu nezakonitost koja se desila - kaže Podić.

Stanovnik Marijinog Dvora Jasenko Pašić došao je ispred Općine Centar. Kazao je da se protivi izgradnji u Hastahani.

- Naše želje su jednostavne, mi nećemo zgrade, hoćemo park. Ne vjerujemo nikome. Želimo da se taj park ostavi na miru. Zabrinuti građani će reći da sada Hastahana ni na šta ne liči, u groznom je stanju. I za to nismo krivi mi već ovi iznad nas. Mislim da nam na tom mjestu ne treba Centralna banka - kazao je Pašić.

Nada se da će, ukoliko bude izglasana ova odluka, biti organizovani protesti.

- Već se spominje preprodaja prostora koji se nije ni kupio - zaključio je Pašić.

Protesti za Hastahanu 18.11.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.