Na ovo je ukazala Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, dodavši da je ovo generalno najveći problem u radu komisije.

- Komisija može po službenoj dužnosti pokrenuti postupak dokazivanja sukoba interesa za ove koji ne dostave izvještaj, ali kome šaljemo upit, od koga tražimo informaciju kada, naprimjer, ne znamo ko su bliži srodnici te osobe. U zakonu postoji obaveza da se izvještaji dostave do 31. marta za prošlu godinu, ali nema propisanih sankcija za neizvršenje – kazala je Pekić.

Rekla je da se u novom zakonu koji se radi mora odrediti sankcija i za ovo.

- Neko je izgleda pravio ovaj postojeći zakon da se ne provodi. Imam osjećaj da je i ova komisija napravljena samo da se kaže da "imamo komisiju", a ko neće dostaviti izvještaj, ne mora, i bavit ćemo se savjetnicima, pomoćnicima, onim koji imaju dobru volju da dostave izvještaj – dodala je Pekić.

Istakla je da će na idućoj sjednici Komisije povući pitanje svrhe da Komisija radi ako ima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, parlamentaraca, ministara koji nisu dostavili finansijske izvještaje.

Odgovorila je da još ne zna ko iz ovog novog saziva nije izvršio tu obavezu jer još nisu ažurirani podaci.

Kao drugi problem je navela to što institucije ne odgovaraju na vrijeme, a od institucija se, na primjer, traže podaci o nekom funkcioneru ili članu njegove porodice u smislu da li je iz određenog budžeta firma ili klub, u čijim su upravnim strukturama, dobijao novac.

VEZANI TEKST - Urađen novi tekst zakona o sprečavanju sukoba interesa, zasnovan na onom kojeg su HDZ i SNSD već oborili

Pekić je stava da ne bi ni trebao novi zakon o sprečavanju sukoba interesa kada bi svi poštovali ono što piše u postojećem.

- Ako ima volje, nema pritisaka, utjecaja i svi se ponašaju u skladu sa zakonom, možemo raditi i po postojećem. Dosad smo u Komisiji, na čijem sam čelu bila i protekli mandat, uspijevali odluke donositi konsenzusom. Bilo je teško, ali smo neke odluke donijeli - dodala je Pekić.

Ona je ukazala i na to da je interna revizija sistema sprječavanja sukoba interesa, koju je uradila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH, pokazala određene proceduralne i tehničke manjkavosti u radu same komisije.

Između ostalog, ukazano je da Komisija nema ni svoju web stranicu tako da se njene odluke ni ne objavljuju.

- Tražit ću u oktobru da se planiraju ta sredstva u budžetu za 2024. Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa radi pri APIK-u, ali on mora imati određenu autonomiju. I to je neki sukob interessa. Njih plaća i ocjenjuje APIK, a oni kontroliraju direktora i zamjenika. U Uredu rade sjajni ljudi, veliki stručnjaci koji razumiju ovaj problem. Dalje, interna revizija je ukazala na problem čuvanja dosijea zvaničnika u metalnim protupožarnim ormarima. Nema prostora za to i APIK-u. Ured je smješten u dvije kancelarije, a ogromna budžetska sredstva se na automobile, naprimjer. Upravo položaj ovog Ureda mora biti uvršten u novi zakon – kazala je Pekić.

Osim Pekić, u Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa su imenovani Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) iz Doma naroda Parlamenta BiH. Po funkciji, članovi su direktor i dva zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine.