Jača imunitet

Marelica: Baršunasti nektar zdravlja koji se preporučuje anemičnim osobama

Objavljeno: 16.06.2019. u 10:25

Sjemenke marelice koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato

Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Pomažu organizmu u obrani od bakterijskih infekcija, obnovi oštećenog tkiva, u razvoju jačih zuba i kostiju i poboljšavaju vid. Marelice su dobar izvor biljnih vlakana, koji povoljno utječu na probavni trakt pa su marelice dobra prevencija protiv zatvora. Zahvaljujući celulozi i pektinima služi kao blagi laksativ, a blago alkalnom reakcijom povoljno utječe na varenje ukoliko se jede prije svakog obroka.

Preporučuje se anemičnim osobama zbog njenog visokog sadržaja željeza, također povećava količinu hemoglobina. Svježi sok od marelice se koristi kao lijek kod groznice i kožnih bolesti, rashlađuje i ubrzava eliminaciju otpadnih materija varenja. Povoljno djeluje na kožu pa bi ih trebalo jesti ukoliko patite od ekcema ili opekotina.

Marelica je bogata vitaminom B 17 - amigdalin, koji pomaže u borbi protiv raka jer uništava ćelije raka i pomaže u prevenciji njegove pojave. Amigdalin napada ćelije raka tako što uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama.

Kinezi koriste marelice kao lijek i kao voćku dugovječnosti, miris cvijeta marelice služi za pravljenje parfema.

Sjemenke marelice koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije