VEZANI TEKST - Marić: Muslimani su izmislili naziv Bošnjaci da bi imali nešto

- Oni čiji rad kritikujem nemaju argumente kojima bi me ušutkali pa zato organiziraju orkestrirane napade tako što me optuže da ne volim svoj grad, svoju državu i ljude s kojima živim. Zbog toga me svako malo natjeraju da se pravdam da je Bosna i Hercegovina moja domovina i da ne mrzim nijedan narod. Jedino koga mrzim su korumpirani političari, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, koji uništavaju ovu lijepu zemlju, ali i sve ljude koji im se nađu na putu.

Zato se dugo borim protiv njih svjesno žrtvujući svoj konformizam da bih javno govorila ono što mnogi misle, ali ne žele ili ne smiju da kažu. Mnogi su me zbog toga zamrzili, ali ipak ima više onih koji cijene i podržavaju moj angažman i zbog kojih to nastavljam raditi. Ako je to, što su pojedini mediji tendenciozno pogrešno preveli ono što sam rekla, dovoljno da posumnjaju u moj patriotizam i iskrene namjere prema svim dobrim ljudima i da zaborave sve ono što godinama pričam i za šta se borim, onda nam se ne piše dobro.

VEZANI TEKST - Žestoke kritike na izjavu Ivane Marić o Bošnjacima: Ko li nas je patentirao nakon nekoliko stotina godina nepostojanja?

Indikativno je da su video, snimljen prije nekoliko godina, objavili isti dan kada je u medijima izašla vijest da sam potencijalna kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva. To mi govori da ih boli ovo što radim i da su se prestrašili i od same pomisli da se ja direktno uključim u politiku pa makar to bila i funkcija dogradonačelnice Sarajeva. Kakav će tek "lov na vještice" pripremiti ako se budem kandidirala za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ni u jednom trenutku nisam ni pomislila ni rekla bilo šta ružno protiv bilo kojeg naroda, ali mi je iskreno žao što su neki ljudi tu moju izjavu pogrešno shvatili - napisala je Marić.

 

Zanimljivo je da Marić ne odustaje od tvrdnje da je ime Bošnjaci izmišljeno u nedavnoj prošlosti, niti se izvinjava zbog svoje skandalozne izjave. Naprotiv, ona se na Facebooku poziva na pisanje njemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), koje u tekstu pod nazivom "Leći u krevet kao musliman, a probuditi se kao Bošnjak" pišu o nacionalnom identitetu Bošnjaka.

Autor tog teksta Michael Martens, kako je ranije prenio Deutsche Welle, započinje svoj "uradak" rečenicom "Bošnjaci su izmišljeni jednog ponedjeljka".

Zanimljivo je da se Marić poziva na taj tekst, a ne na, primjera radi, brojne domaće ugledne autore koji su se bavili historijom Bošnjaka i porijeklom imena tog naroda. 

Brojni historijski izvori su joj dostupni u sarajevskim bibliotekama.