Doktorica koja je radila s Covid-bolesnicima tragično je okončala život, javlja RTL.

Prema pričama njenih kolega, nije više mogla podnijeti velik broj smrti. Otkrili su i kako se radi o doktorici koja je kao studentica prolazila s prosjekom 5,0 i koja je uvijek za pacijente našla i snage i vremena te nadodali kako je bila jako pedantna.

- Hvala na sućuti, prenijet ću svim kolegama. Mogu reći da je tokom noći od 29. na 30. preminula naša kolegica koja je bila jedna izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Neko ko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama učestvovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su uposlenici na neki način žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećati nje i bit će u našim srcima - kazala je kroz suze RTL direktorica Klinike Alemka Markotić.

Doktorica koja je od dana kad je COVID-19 stigao u Hrvatsku bila na prvoj liniji u borbi protiv virusa preminula je u stanu.

- Kada radite u nenormalnim uvjetima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih radnika, uključujući doktore, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način - kazala je predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih doktora Ivana Šmit. 

Šmit je apelirala mjerodavnim institucijama kako bi trebali situaciju shvatiti krajnje ozbiljnom te pokušati naći način da se ona riješi. Za RTL je rekla kako bolnički doktori očekuju da bi im trebala i psihološka i psihijatrijska pripomoć kako bi se mogli vraćati na svoja radna mjesta stabilni.

Kolege za preminulu doktoricu kažu da je bila izrazito dobra osoba, i vrlo kolegijalna saradnica na poslu, jednako tako jako empatična doktorica kojoj je svaki pacijent bio jako važan. Bila je, kažu, brižna kako za pacijente, tako i prema saradnicima. Svi su potreseni i beskrajno žalosni.