open-navfaktor-logo
search
Osma selekcija svijeta
Marković i Teletović rušili su Litvaniju, mogu li i Zmajevi u grotlu Mejdana?
Litvanija, država s manje od tri miliona stanovnika, jedna je od najboljih evropskih košarkaških selekcija.
23.02.2022. u 21:16
get url
text

U Litvaniji je, uz religiju, jedino važna košarka, reći će kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Halilović, koji je jedan dio svoje karijere proveo na obali Baltičkog mora.

The Second Religion (Druga religija) jedan je od naziva koji je dobio litvanski nacionalni tim.

Selekcija Litvanije trenutno je osmoplasirana na FIBA rang-listi i u četvrtak će u dvorani Mejdan u Tuzli odmjeriti snage s Bosnom i Hercegovinom u jednom od dva meča u sklopu kvalifikacija za Mundobasket.

Ovo je samo priprema za ono što slijedi, a to je ovogodišnji Eurobasket. Zmajevi i Litvanci će na prvenstvu Evrope igrati u istoj grupi.

Bosna i Hercegovina i Litvanija u prošlosti su odigrali neke izuzetno zanimljive utakmice, a bolji skor ima bh. tim.

Nešto stariji ljubitelji košarke sjetit će se velike pobjede BiH u Vilniusu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1997. godine rezultatom 69:66. Tada je Nenad Marković postigao 19, Gordan Firić 16 poena. U timu su bili još Samir Lerić, Dževad Alihodžić, Haris Mujezinović...

Litvanija je 1998. u revanšu u Sarajevu pokazala snagu i predvođena Arvydas-Romas Sabonisom slavila 87:57.

Drugu pobjedu nad Litvanijom bh. košarkaši izvojevali su na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 2013. godine. Zmajevi predvođeni Mirzom Teletovićem slavili su 78:72. Teletović je tada u Jesenicama odigrao meč za pamćenje. Rešetao je mrežicu Litvanaca iz svih pozicija, "iz svlačionice", "s parkinga". Njegov 31 poen bio je nedovoljan Zmajevima da prođu u naredni krug. Odlučila je koš-razlika, a BiH je bila jedina reprezentacija na EP koja je ispala u grupi sa tri ostvarene pobjede. Litvanija je otišla do finala, gdje je poražena od Francuske.

Za Litvance medalje sa velikih takmičenja nisu nepoznanica. Sa Olimpijada su donijeli tri bronze, jedno bronzano odličje pripalo im je na Svjetskom prvenstvu, a na evropskim prvenstvima osvojili su ukupno sedam medalja - tri zlatne, tri srebrene i jednu bronzanu.

Nije ni čudo za državu koja je košarci dala Arvydasa Sabonisa, Šarunasa Jasikevičiusa, Gintarasa Einikisa, Saulisa Štombergasa, Jonasa Valančiunasa, Linasa Kleizu, Mantasa Kalnietisa, Ramunasa Šiškauskasa, Jonasa Mačiulisa...

VEZANI TEKST - Litvanci oslabljeni dolaze u Tuzlu: U posljednji čas sa spiska ispala trojica reprezentativaca
 

Današnja selekcija Litvanije u prosjeku ima 26 godina i sastavljena je uglavnom od košarkaša koji igraju u domaćem prvenstvu. Okosnicu selekcije čine igrači koji igraju za Rytas, a u timu Kazysa Maksvytisa ima ih četverica. Podsjećamo da u ovom prozoru kvalifikacija ne nastupaju euroligaški i NBA košarkaši.

Litvanci se mnogo oslanjaju na šut za tri poena, što je segment igre na koji BiH mora obratiti posebnu pažnju. U prva dva meča iz 47 pokušaja postigli su 17 trica, što je uspješnost od 36,2 posto.

Litvanija je u prva dva kola maksimalna, kao i BiH. Na domaćem parketu savladali su Bugarsku, a na gostujućem Češku. Zmajevi su u Sarajevu nadigrali Čehe, a u Botevgradu selekciju Bugarske.

Ako je suditi po dosadašnjim duelima, utakmica u Mejdanu donijet će zanimljivu, uzbudljivu i za oko dopadljivu košarku.

Znaju to i navijači, koji su u roku od tri sata pograbili sve dostupne ulaznice. Spektakl u Mejdanu je zagarantovan.

Utakmica se igra u četvrtak od 20 sati. U nedjelju će isti rivali odmjeriti snage i Vilniusu.

Po tri najbolje selekcije iz svake grupe izborit će drugu rundu kvalifikacija, u kojoj će sudjelovati 24 tima. Svi bodovi iz prvog kruga prenose se u drugi. FIBA je ovim formatom osigurala da svaki meč u prvoj fazi kvalifikacija bude jednako važan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.