Ova informacija uzbrukala je duhove u entitetu Republika Srpska, te je pokrenuta žestoka medijska hajka protiv člana Kolegija Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića.

Nikola Perišić, koji zajedno sa Mašovićem sjedi u Kolegiju, između ostalog, kaže da oni nisu nikada donijeli takvu odluku, dok Udruženja koja okupljaju srpske žrtve traže da "Mašovićeva namjera bude spriječena jer postoji opravdan strah i sumnja da je riječ o srpskim žrtvama".

-Je l' to znači da su Mladić, Karadžić i Plavšić ubijali i Srbe koji su pomagali Bošnjacima, pa ih onda zajedno bacali u masovne grobnice? Ako je Ratko ubijao i Srbe, onda je to druga stvar, pa bih sad ja mogao pitati koliko su to onda Srba pobili i sahranjivali u iste masovne grobnice sa Bošnjacima, ako već tvrde da su to srpske žrtve. I kako to da smo, kako oni tvrde, srpske žrtve našli na Kameničkom brdu, Pilici i inim grobnicama u koje su sahranjivane žrtve genocida u Srebrenici - pita se Mašović.

On za Faktor pojašnjava kako je Perišić u pravu kada kaže da Kolegij nije donio odluku jer to i nije njihovo da rade. Postoji, kaže Mašović, cijeli tim koji uz saglasnost porodica žrtava i srebreničkih udruženja donosi konačnu odluku.

-Radili smo pregled stanja u mrtvačnicama s ciljem da dodatno izvršimo identifikacije, kompletiranja tijela, i da se sahrane posmrtni ostaci koji godinama leže u mrtvačnicama. Izolovan je DNK, ali se ne podudara ni sa jednim od 80.000 uzoraka krvi koje imamo. Među njima su ta 82 NN tijela. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci žrtve koju smo pronašli prije 19 godina. Zar treba i dalje da stoje posmrtni ostaci u vrećama, ili da ih na civiliziran način ukopamo. Dovoljno je proći Potočarima pa vidjeti prezimena, pa pobrojati koliko je članova određenih porodica pobijeno, da se shvati kako imamo nažalost ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava koje nema ko ukopati, kojima niko nije preživio, cijele porodice su iskorijenjene - pojašnjava Mašović.

Pozvao je i Perišića, ali i sve one koji ga prozivaju, da predaju Institutu identifikaciona dokumenta žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici, koje su im oduzimali.

-Imamo 27.000 osoba koje su bile direktno uključene u genocid. Moglo se prije 20 godina sve ovo završiti da nisu žrtvama oduzimali lične karte, pasoše, da ih nisu sahranjivali u jednu grobnicu, a onda bagerima raznosili posmrtne ostatke u još pet grobnica. U Tuzli imamo još 10.000 sitnih posmrtnih ostataka žrtava genocida, pa će izgleda jednog dana doći i reći da su to sve srpske žrtve - zaključuje Mašović.    

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici očekuje se ukop oko 200 žrtava.