On je pušten na slobodu prošle godine nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji takozvane Herceg-Bosne.

U saopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uslove njegovog puštanja na prijeveremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uslov da neće imati nikakvog kontakta, zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Također, Ćorić ne smije uticati na rad Mehanizma, ni provođenja pravde.

Prema uslovima, on će živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, neće biti politički aktivan, prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim advokatom, posjedovati oružje, niti počiniti bilo kakav prekršaj.

Kako se navodi u saopštenju, Ćorić smatra da ga nametanje ovih uslova stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a, te utiče na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

- Na kraju, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga ko je svjedočio kao svjedok na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu - naveo je sudija Agius, dodavši da je zabilježio kako je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

U nastavku odluke Agius navodi kako je Ćorić potvrdio da se pridržava uslova pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi. Agius je u saopćenju naveo da je odbio Ćorićev zahtjev da ovlasti Mehanizam da izdvoji naknadu Ćorićevom braniocu za 20 sati nepredviđenog rada u fazi koja slijedi nakon kazne.

- Ćorić takođe tvrdi da će njegov branilac morati poduzeti daljnje korake kako bi mu pružio pravnu podršku u vezi s domaćim postupkom i kako da se pridržava ove odluke - navodi Agius u saopćenju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja takozvane Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti "Velikoj Hrvatskoj".

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora. Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja kazne popio otrov u sudnici, preminuo je u bolnici.