Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, naglašava da nikada ne može doći do blokade Federacije i da sebi pojedni političari daju za pravo da olako daju nebulozne izjave.

Federacija je institucija, a vlade se mijenjaju

- Naši pojedini bajni političari koji nemaju dana radnog staža u onom poslu, djelatnosti za koju su školovani, nego su sve vrijeme na državnim jaslama daju sebi za pravo da izjavljuju nebuloze. To su isti oni političari koji nisu u stanju za sve  vrijeme dok su na državnim jaslama da se odreknu bilo koje beneficije jer to ne može da prođe. Nikako ne mogu tako olako izjaviti da u slučaju da padne Vlada FBiH da će doći u pitanje isplata penzija i svih ostalih budžetskih korisnika, iz prostog razloga što Vlada FBiH ne čini Federaciju. Naime, Federacija je institucija, prema tome Federacije ima i bit će, a vlade se mogu smjenjivati - naglašava Mehić i dodaje:

"Ali na takav način ucjenjivati i tražiti pad vlade, uz komentar da bi to blokiralo isplate penzija, plaća je čista nebuloza. Pa u tom cilju predlažem, ko god daje takve izjave, da izađe na političku arenu i da se putem svojih simpatizera izbore za ono, za što to toliko imaju ambicija i želje da zasjednu u fotelje. Na kraju, posljednji lokalni izbori najbolje su pokazali šta građani misle i to je nabolji barometar šta građani traže. Prema tome neka dotični gospodin pogleda kako je prošao na lokalnim izborima on i njegova stranka."

Podsjećamo, Čengić je potcrtao da bi možda najbolje bilo da svi SDA i SBB ministri napuste vladu, što znači da bi ta vlada pala i FBiH bi bila blokirana, ali bi možda to natjeralo Dragana Čovića da dođe za pregovarački sto.

Finansiramo se iz članarina, nikome se ne prodajemo

- Ovo bi bio loš scenarij za građane jer stale bi isplate plaća, penzija, a bili bi obustavljeni i mnogobrojni projekti. Vjerujem da će to biti jedina opcija koja bi mogla natjerati Čovića da pregovara jer bi se u tom slučaju uključila i međunarodna zajednica, koja je bila aktivna i u procesu formiranja Vijeća ministara - potcrtao je Čengić.

Mehić podsjeća da Savez udruženja penzionera FBiH broji više od 200 hiljada članova i da se finansiraju isključivo iz članarina.

- Kada govorimo o Savezu udruženja penzionera i njegovoj populaciji, a to je više od 200.000 aktivnih članova, ti ljudi su organizovani u nevladinu organizaciju koja je nestranačka, vanpolitička i djeluje čisto na principima humanitarne pomoći i uzajamne pomoći. I finansira se isključivo iz svoje članarine. Prema tome, nismo nikada bili prodati i nećemo nikada biti bilo kojoj stranci. A bit ćemo za svaku onu koja se bude borila za naš bolji materijalni i zdravstveni položaj - poručio je Mehić.