open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mehmedović: Dodik nije jedini koji ruši državu, od danas mu se pridružio Čović
Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović ocjenjuje da je počeo državni udar u režiji Dragana Čovića po modelu onog kojeg je Milorad Dodik izveo u RS-u krajem prošle godine.
04.05.2022. u 16:34
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Bošnjaci radikalni, međunarodna zajednica šuti, idemo u novu teritorijalnu organizaciju BiH

Čović je danas, između ostalog, u pismu međunarodnim dužnosnicima, najavio pokretanje procedure i političkih koraka "za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizmna i konsocijacijske demoktarije čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH".

- Pomoćnica državnog sekretara SAD-a Karen Donfried obračajući se javnosti nakon nedavne posjete BiH je rekla: "SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS-a nastoji razbiti državu." Pozivam Donfried da hitno upozori i Čovića na isto, inače će to smatrati signalom da može realizovati najavljenu reorgaanizaciju iz tačke 7. deklaracije HNS-a od 19. februara - naveo je Mehmedović.

Dodaje da nije više Dodik jedini koji je krenuo u otvoreno rušenje države i stvaranje pravnih preduslova za separatizam.

- Danas je to zvanično saopćio i Dragan Čović: krenuo je u reorganizaciju tj. organizovanje svog entieta. Danas je Čović uradio ono što je Dodik počeo nakon Inzkovog zakona o negiranju genocida. I ima direktnu podršku predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Zato hitno treba upozoriti NATO i sve države članice NATO, posebno Finsku i Švedsku, da je Milanovićeva ucjena vetom o prijemu novih članica izgovor za teritorijalnu podjelu BiH i stvaranje hrvatskog entiteta. Zapravo to je provedba UZP politike kojoj je presuđeno u Hagu! - ocjenjuje Mehmedović.

Bosanske snage, naglašava, danas moraju pozvati NATO da zaštiti uređenje u Federacije BiH u kojoj je danas Čović najavio teritorijalno odvajanje hrvatskih kantona i zona.

- EUFOR danas mora izaći na ulice Mostara jednako kao SFOR kad je Ante Jelavić proglasio hrvatsku samoupravu. I mi smo za rekonstrukciju FBiH, ukidanje kantona, entiteta, pa i nekih općina, ali na principima demokratije, u Parlamentu, uvažavajući argumentaciju svih, ali i provodeći sudske presude, naročito za UZP. Ovo što Čović radi, to je nepoštivanje Ustava i krivično je djelo! A zna se ko je za to nadležan! - zaključuje Mehmedović u objavi na svojoj Facebook stranici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.