On navodi da formalno svaki zastupnik i klub može predložiti zakon kakav god želi, i procedura se mora poštivati.

- SNSD je predložio zakon koji niti po formi, a pogotovo po sadržaju, ne ispunjava ni minimum elemenata da bude usvojen. Zapravo to je svjesno loše napravljen zakon koji se mora odbaciti, te da bi se ostali politički subjekti optužili da ne prihvataju ruku saradnje od Dodikovih poslušnika, i da bi on mogao nastaviti sa državnim udarom i dezintegracijskim procesom u BiH - kazao je Mehmedović.

Po njegovim riječima, "zabranjivati govoriti o genocidu kroje vrlo lukavu namjeru i opasnost od ponavljanja genocida i stoga mora biti sankcionisano i krivično i politički, jer se moraju implementirati presude međunarodnih sudova za genocid, a kojima su presudili politikama koje su ga počinile, i koje su, nažalost, još aktuelne i nastavljaju svoje djelovanje".

- Zato se njihov zakon suštinski mora odbaciti - zaključio je Mehmedović.

U Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po hitnom postupku, navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za navedeno djelo.