open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Mehmedović predložio da Parlament traži ostavke od VSTV-a, i ostali "osuli" kritike
Favoriziranje određenih imenovanja ili odlaganje, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi prilikom odlučivanja, rekao je Mehmedović
26.06.2019. u 12:05
get url
text

Zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su nastavili ranije započeto hitno zasjedanje Zastupničkog doma, a teme sjednice su stanju u pravosuđu te povećan broj priliva migranata u našu zemlju. Sjednica koja je ranije započeta, prekinuta je 14. juna. Današnjem nastavku sjednice ne prisustvuju zastupnici SNSD-a. 

Na početku zasjedanja zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović podsjetio je na ranije stavove Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, a u vezi s pravosuđem i naročito Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV).  Stavovi spram nekih pojava u pravosuđu su bili izrazito negativni. 

-VSTV je regulator po svim pitanjima u bh. pravosuđu. Zato, kada govorimo o radu, odnosno neradu VSTV-a, na šta imamo pravo kao zastupnici bh. građana, jer i oni i mi bi trebali da polažemo račune upravo bh. građanima, onda trebamo znati da su oni (VSTV) nama posljednjih nekoliko godina nudili informaciju o radu, koju mi, koliko se sjećam, nikada nismo ni primili k znanju. I njima to nije bilo dovoljno. Osjećaj nepravde u bh. društvu je razlog odlaska čitavih porodica iz Bosne i Hercegovine. Nemamo institucionalnu sigurnost. Ako nemamo pravnu sigurnost, a ako imamo pravnu nesigurnost, ko je za to odgovoran nego VSTV kao regulator - rekao je Mehmedović. 

Napomenuje je da su iz Parlamenta godinama tražili da im iz VSTV-a dostave svoj finasijski izvještaj, ali da se "VSTV branio time da im kroz budžet nikada nisu ni osigrana sredstva, nego da je to donatorski novac". 

-Iako su donatorska sredstva, ovaj Parlament, odnosno građani, moraju znati odakle su i ko ih finasira. I naravo da i oni koji ih finasiraju imaju posredan utjecaj na njihov rad. Međutim, njihova oholost ide i dalje. Oni su od 2017. godine odkada su im oni koji su ima najveći donartori ukazali da je na VSTV izvršen snažan politički utjecaj, pa i na pravosuđe generalno, oni i dalje nisu obraćali pažnju na takve izjave- kazao je Mehmedović, podsjećajući da je Maureen Cormack, bivša ambasadorica SAD-a u BiH, na sastanku sa članovima VSTV-a upozorila da su neki pod "utjecajem korupcije, neki pripadnici pravosudnog sistema, kao i neki članovi VSTV". 

Ambasadorica je dala do znanja, podsjetio je Mehmedović, kako se čini da neki članovi VSTV-a imaju drugačije ciljeve od onog zbog čega su izabrani. Zamjerio je što još nema javno obznanjenih imovinskih kartona članova pravosudne zajednice, kao i to da se određena imenovanja u pravosuđu "favoriziraju". 

-Favoriziranje određenih imenovanja, ili odlaganje, stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi prilikom odlučivanja - rekao je Mehmedović. 

Također, spomenuo je i aferu "Potkivanje", odnosno činjenicu da protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a, nije proveden disciplinski postupak. 

- Ne vodi se znači ni postupak utvrđivanja njegove eventualne odgovornosti. A Vlada Austrije je u roku od sat pala, upravo zbog slične situacije. Zato što se potpredsjednik Vlade našao u sličnoj situaciji. Ako težimo pravnom sistemu i EU, onda je bilo za očekivati da predsjednik, odnosno svi članovi VSTV-a ponude ostavku, jer su suodgovorni zbog neprovođenja disciplinskog postupka - rekao je, između ostalog, Mehmedović, podsjećajući i na "sporne usvojene, pa povučene, zaključke VSTV-a na osnovu kojih bi došlo smjene tužioca i sudija na osnovu navodne odgovornosti iz rata, a da se protiv njih prethodno ne provede nikakav postupak". 

-Očigledno je da je ovdje bilo političkog utjecaja - rekao je Mehmedović. 

Zaključio je kako VSTV ne poštuje ni preporuke Evropske komisije, a da o svemu što je govorio na današnjoj sjednici svjedoče i analize nevladinog sektora, profesora...

Mehmedović je na kraju svoje diskusio predložio dva zaključka i traži da ih Parlament usvoji. Prvi je da kompletan VSTV podnese ostavke, a drugi da se po hitnoj proceduri u parlamentarnu proceduru dostave izmjene i dopune Zakona o VSTV-u. 

Saša Magazinović  FOTO: ARHIV

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović podsjetio je da su se godinama kritike na rad pravosuđa, pa i kada su u pitanju neki slučajevi koji traju "nedopustivo dugo", tretirali kao pritisak na pravosuđe. Da je takav stav imala i međunarodna zajednica, kao i "dio medija koji su pravosuđe tretirali kao svete krave". 

-Jasno nam je svima da je VSTV godinama bio čedo međunarodne zajednice. Zbog toga je imao neku vrstu zaštite i oreola nedodirljivosti. U međuvremenu se to malo promijenilo, vjerovatno trenutak nepažnje međunarodne zajednice, pa su to iskoristili domaći mangupi, i u međuvremenu je VSTV postao čedo domaćih političara- ocijenio je Magazinović. 

Zastupnica SDA Alma Čolo je tokom diskusije pozvala VSTV i njegovog predsjednika Tegeltiju da jasno kažu ko od političara vrši pritisak na njih, budući da je i sam Tegeltija takvo nešto spominjao u javnosti. Izrazila je žaljenje što predstavnici VSTV nisu na sjednici kojima je namjeravala postaviti pitanja.

Uz konstataciju da Godišnji izvještaj sadrži 110 stranica, kazala je da se najviše materijala odnosi na edukaciju sudija i tužilaca, digitalizaciju, izračunavanje troškova sudskog postupka te toga da VSTV traži osamostaljenje u radu u smislu finansija i političkog uticaja.

Mišljenja je da je pravosuđe daleko od nezavisnosti i nepristranosti te je zatražila otklon od susreta s članovima u postupku što se ne smije dogoditi, a govoreći o reformi pravosuđa koju su provele međunarodne institucije sa 98 tužilaštava broj tužilaštava smanjen na 18 što je najveća racionalizacija ikada.

Iznijela je i podatak da u BiH postoji 377 tužilaca, a tokom 2018. godine tužiteljstva su podigla 12.201 optužnicu, odnosno 32 optužnice po tužiocu, a ukupno je podignuto 218 optužnica za krivična djela korupcije, smatrajući da ove brojke ukazuju na neefikasnost pravosudnog sistema.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić upozorio je da u Godišnjem izvještaju VSTV-a nema ništa o suštinskim pitanjima, smatrajući da je VSTV "u poziciji britanske kraljice", napominjući da je još jedan od problema u pravosuđu neprovođenje izvršnih i pravosnažnih presuda posebno kada su u pitanju radnička prava.

Branislav Borenović (PDP) je ocijenio kako smo "danas taoci vrlo loše odluke, a u kojoj je učestvovao i dio međunarodne zajednice". On je rekao da je saglasan s tim da je hitno potrebno mijenjati Zakon o VSTV-u. 

-Potrebno je razmotriti ideju koja je bila prisutna i u ovom parlamentu, da se odvoje vijeća, posebno za tužioce, posebno za sudije. treba razmisliti da li i advokati imaju mjesta u ovakvim vijećima. Potrebno je pristupiti izmjenama krivičnih zakona na svim nivoima. Tužioci sada imaju ogromna ovlaštenja, a njihova odgovornost ne postoji ili gotovo da i ne postoji - rekao je Borenović.

-Tri ključne riječi koje opisuju pravosuđe u BiH su: nerad, nečinjenje i nezamjeranje. Iako tamo ima čestitih i kvalitetnih ljudi, najveći dio njih ne želi da radi svoj posao odgovorno i čestito. Ključni ljudi u pravosuđu nose i najveću odgovornost - rekao je Borenović. 

Sjednica je u toku, uživo možete pratiti u videu ispod:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.