open-navfaktor-logo
search
Općina Sokolac
Merhamet upriličio iftar u Sultan Selimovoj džamiji u Knežini za povratnike
U organizaciji Regionalnog odbora MDD Merhamet Sarajevo u subotu je upriličen iftar za bošnjačke povratnike u mjestu Knežina, u općini Sokolac.
10.04.2022. u 08:07
get url
text
Iftar u Knežini

Iftar je upriličen u Sultan Selimovoj džamiji u Knežini, a prisustvovali su mu ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Yunus Keles, predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Knežina Sead ef. Drinjak, predstavnici Anadolu Agency i Crvenog polumjeseca Hakan Celik i Suat Sokullu, te brojne džematlije.

Keles je u obraćanju vjernicima čestitao mubarek ramazan, uputivši molitvu da njihov post i ibadeti koje budu obavljali tokom ramazana budu primljeni.

Podsjećajući kako ova džamija nosi ime sultana Selima, Keles je kazao kako cilj Osmanskog carstva tokom dolaska na ove prostore nikada nije bio žudnja za prirodnim bogatstvima, već želja da donesu merhamet islama.

Govorio je o značaju jedinstva Bošnjaka, ali isto tako, u tom kontekstu i značaju samih džamija.

- Muslimani moraju biti jedinstveni i ne smijemo izgubiti naše zajedništvo zbog nekih sitnih interesa. Zato su nam važne džamije u kojima ćemo se okupiti. Vjerujem da se prvi koraci u ostvarivanju velikih ciljeva prave upravo na ovim mjestima, naročito u vremenu i blagodatima mjeseca ramazana - poručio je Keles.

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac izrazio je posebno zadovoljstvo što je na večerašnjem iftaru bio prisutan i ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turkiye, kao i predstavnici Crvenog polumjeseca i Anadolu Agency.

- Hvala Regionalnom odboru Merhameta Sarajevo, na čelu sa direktorom Munibom Bujakom, koji su upriličili jedan divan iftar. Hvala Allahu dž. š. koji nam je omogućio da večeras ovdje svi zajedno iftarimo sa našim ljudima, koji ostaju dio nas, mi smo dio njih. Da se ne osjećaju zapostavljeni od dijela BiH gdje su Bošnjaci u većini, već da uvijek iznova posjećujemo našu braću, naše Bošnjake, ma gdje oni bili i da svi zajedno dočekamo blagodati bajrama sa hajrom koji smo učinili u mjesecu ramazanu - rekao je Vrbanjac.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Knežina Sead ef. Drinjak zahvalio je Merhametu na organizaciji, kako je kazao, ovog lijepog iftara u džamiji u Knežini.

- Molim Allaha dž. š. da ovo večerašnje okupljanje pouči duhovne plodove. Preko dana smo se odricali i tjelesno naprezali, da bi duhovno ojačali, da bi svoju dušu preporodili, srce ojačali, te da bi ojačali rodbinske i bratske veze. Bereketom mubarek mjeseca ramazana lakše živimo, ostvarujemo svoje ciljeve kako životne tako i poslovne”, rekao je efendija Drinjak.

Regionalni odbor Merhameta je u Knežini prošle godine otvorio svoju podružnicu kako bi bili na usluzi povratnicima ovog kraja. Ovo je ujedno prvi zajednički iftar sa Bošnjacima u Knežini koji organizira Regionalni odbor Merhameta Sarajevo, u okviru kojeg djeluje Merhamet za opštinu Sokolac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.