open-navfaktor-logo
search
Uposlenici KCUS-a
"Mi smo u ratu s COVID-19, a ne Općom bolnicom i nismo braća ljekarima koji ugrožavaju građane, a ne rade svoj posao"
Apeliramo javnosti da nas je sramota da moramo odgovarati na optužbe koje nam se svakodnevno imputiraju, naveli su danas uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u otvorenom pismu.
04.11.2020. u 18:31
get url
text

Pismo je upućeno federalnom premijeru Fadilu Novaliću, premijeru kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću, Ministarstvu zdravstva KS, te kantonalnom i federalnom Kriznom štabu.

- U jeku užasa koji vlada cijelim svijetom u vidu pandemije, kada nemamo adekvatan lijek, kada umiru mladi i zdravi ljudi i kada oboljevaju zdravstveni radnici koji se bore za živote pacijenata, nakon devet mjeseci krvavog rada sa COVID pacijentima, mi treba još nešto da dokažemo. Uposlenici KCUS-a koji rade sa COVID pacijentima, iselili su iz svojih domova, da ne bi zarazili članove obitelji, provode dežurstva u vanrednim uslovima (u specijalinim zaštitinim odjelima), ne jedu i ne piju regularno, kupaju se najmanje tri puta dnevno, nakon što skinu zaštitno odijelo, obolijevaju i ponovo se vraćaju na posao u minimalnom vremenskom roku izolacije i sve to nije dovoljno - navodi se u pismu.

Kako ističu uposlenici KCUS-a, "najteže optužbe dolaze od kolega koji su zaboravili Hipokratovu zakletvu i koji bi morali razumijeti šta mi u stvari radimo".

- Od kolega samo tražimo da počnu raditi svoj posao i liječe lakše oboljele sa COVID-19. KCUS, kao najveća zdravstvena Ustanova u državi, je pravovremeno prepoznao ozbiljnost i težinu posla koji sa sobom nosi borba sa COVID-19 pandemijom. Od prvog trenutka, dok su drugi zbijali šale, te iznosili neprovjerene teorije uzurpirajući medijski prostor, mi smo upozoravali na ozbiljnost situacije i stvarno, a ne deklarativno, ušli i vodili "rat" sa COVID-19. Tome u prilog govori broj pacijenata koji su dijagnosticirani i liječeni u KCUS-u, stoga nam smeta što se u medijskom prostoru od strane "stručnjaka" sa tribina, naš trud, napori i rezultati svode sa ništa i kreira klima beznađa, koja uvodi nemir među građane - navode uposlenici KCUS-a.

Ističu da prema zvaničnim podacima Vlade KS smrtnost u Kantonu Sarajevo u dosadašnjem periodu je iznosila 1,33 posto, dok je na svijetskom nivou bila 2,55 posto.

- Istupi i poimanja dr. Ednana Drljevića, dr Harisa Vranića i ostalih političkih altoparlanata u javnosti, gdje iznose iskrivljenu sliku i stavove, malo više govore zapravo o njima, i ne bi zavrjeđivali poseban osvrt, da ne dezavuišu javnost govoreći u ime zvanične zdravstvene ustanove – OB prim Abdulah Nakaš. Dvolično je praviti sukob i isturiti svoje uposlenike prof. Gavrankapetanoviću, Drljevića i Vranića, a istovremeno se pozivati na plemenite vrijednosti. Nije ni bratski ni sestrinski ovo što radite, a zaista nemamo vremena da učestvujemo u tim prepucavanjima - kažu uposlenici KCUS-a.

Dodaju da je zabrinjavajući nivo ostrašćenosti i koprene na očima pojedinih "stručnjaka", koja ih onemogućava da razluče stvarne činjenice, inspekcijske izvještaje i zakonsku regulative, a istupaju prema javnosti sa neistinama i neargumentiranim stavovima.

- Pozivamo Krizni štab i Vladu Kantona Sarajevo da konačno definiraju put pacijenta s COVID-19 i u skladu sa smjernicama SZO uposle sve zdravstvene radnike u skladu sa stratifikacijom bolesti i kompetencijama. Naše građane molimo da poštuju upute zdravstvenih radnika, kako bi zajedno pobjedili ovu opaku bolesti i poručujemo im da će uposlenici KCUS-a i dalje ustrajavati u ovoj borbi - navodi se u pismu koje potpisuju svi članovi Kriznog štaba KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.