U razgovoru za austrijske medije, prenosi Jutarnji, on naglašava kako je prva linija odbrane Grčka čiji je zadatak odbrana vanjske granice Evropske unije. Ako migranti ipak probiju tu prvu liniju odbrane, naići će na drugu liniju, a to su, prema Kurzu, države Zapadnog Balkana.

 - Mi smo u tijesnom kontaktu s prijateljima na Zapadnom Balkanu i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, zaštititi svoju granicu te ne dopustiti propuštanje migranata -kazao je Kurz. 

Iako ih nije naveo poimence, riječ je o Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te u manjoj mjeri Albaniji i Crnoj Gori, odnosno o državama na tzv. balkanskoj ruti. Tim bi zemljama Evropska unija trebala znatno pomoći kako bi im omogućila odbranu granica da više ne bi bile tzv. protočni bojler kad su u pitanju migranti. Sjeverna Makedonija već je objavila da je odlučila pojačati svoje policijske i vojne snage na granici s Grčkom, a pripreme obavljaju i Srbija te Bosna i Hercegovina. Treća linija odbrane su Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija.

Migranti već mjesecima, usprkos postavljenoj ogradi i raspoređenim vojnicima, pokušavaju prijeći iz Srbije u Mađarsku.