open-navfaktor-logo
search
Zbog CIK-a
Mijatović podnio ostavku u radnim grupama SDP-a, ali se ne odriče funkcije potpredsjednika
Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, podnio je ostavku na stranačke funkcije zbog jučerašnje odluke Zastupničkog doma BiH o smjeni dvojice dosadašnjih i imenovanju dva nova člana Centralne izborne komisije BiH (CIK). 
12.03.2020. u 12:17
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni

Tačnije, Mijatović je podnio ostavku zbog načina glasanja zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu. 

Nermin Nikšić i Saša Magazinović su bili suzdržani prilikom glasanja, dok su Zukan Helez i Nada Mladina bili "za". 

Mijatović je u dopisu poslanom rukovodstvu SDP-a naveo da podnosi neopozivu ostavku na članstvo u stranačkoj kadrovskoj komisiji i radnim grupama SDP-a. Međutim, ostavku na mjesto potpredsjednika stranke nije podnio. 

Dosadašnji predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić i Novak Božičković, koji važe za kadrove bliske SNSD-u, odlukom Zastupničkog doma neće više biti članovi te institucije, a na njihove su pozicije imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. S druge strane, Suad Arnautović i Ahmet Šantić su reizabrani na pozicije članova CIK-a BiH.

Prijedlog zastupnika Demokratske fronte Zlatana Begića, koji je podrazumijevao razrješenje Stjepana Mikića, nije dobio dovoljnu podršku zbog izostanka entitetske većine, te je upućen na Kolegij na usaglašavanje. Međutim, na ponovnom glasanju bi, sudeći prema trenutnom stanju, mogao dobiti podršku.

SNSD i HDZ su sinoć zbog ovog napustili zasjedanje Zastupničkog doma, a nakon izglasavanja odluke oglasili su se Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Obojica su negodovali zbog odluke Zastupničkog doma. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.