open-navfaktor-logo
search
Madrid
Milanović na samitu NATO-a: BiH je sigurnosni problem i ugrožava barem pola miliona državljana EU
U Madridu se održava dvodnevni samit NATO-a na kojem učestvuje i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović.
29.06.2022. u 16:19
get url
text
Zoran Milanović

Milanović je po dolasku na samit odgovarao je na pitanja novinara.

- Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu, vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku, pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, ali to znate i bez mene - rekao je Milanović na početku svoga obraćanja pa je nastavio odgovarati na pitanja novinara, javlja N1.

"Ja sam više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku, ovdje nema ničeg osobnog što se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije. Ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjet ćemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je platni razred Hrvatska i njezini interesi, makar i pogriješio - rekao je Milanović.

Potom se Milanović dotakao i Bosne i Hercegovine.

- Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemu BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu - rekao je Milanović.

Kazao je da "ne gaji iluzije da će američki predsjednik posvetiti pet minuta svog vremena" za priču o BiH.

- Hrvatska mora napraviti sve da informacija, činjenice, argumenti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći – dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima - rekao je Milanović.

Za Hrvata glasaju ljudi koji nisu Hrvati, rekao je i dodao da "imamo i situaciju da noć prije izbora, da bi mogli glasati za Hrvata, kao Hrvati deklariraju koji to nikad nisu bili".

- Sistem konstitutivnih naroda nije idealan… Postoji samo zbog toga samo da bi oni koji su najmanje brojni bili zaštićeni. Hrvatski sistem je uzoran, nas su priznavali kao državu tek kad smo donijeli ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina - rekao je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.