To je izjavio hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a njegove riječi prenose RIA Novosti.

- Ukrajina neće biti sretna ako bude slušala sadašnji London. Oni su uvučeni u vrlo opasnu avanturu. Predsjednik Zelenski je to shvatio i sve što čujem od Kijeva posljednjih dana je vrlo razumno i odgovorno u odnosu na njegovu vlastitu zemlju - rekao je Milanović i ironično predložio da Britanija pošalje još hiljadu vojnika u Estoniju.

VEZANI TEKST - Ambasadorica na razgovoru: Milanović nakon Austrije razbjesnio i Ukrajinu, šta je ovom čovjeku!?

Prema riječima hrvatskog predsjednika, Kijev je zaveden, neodgovorno podstaknut i "držan kao talac u odnosima između Londona, koji je postao sila drugog reda, i Washingtona". Istovremeno, Milanović je istakao da je Ukrajina u stagnaciji i da se "ne približava" pristupanju Evropskoj uniji, objavila je gazeta.ru. 

- U tom smislu, ja sam prijatelj Ukrajine. Ali ne u smislu da se zemlja, koja je u vojnom smislu slaba i hiljadu puta slabija od Ruske Federacije, uglavnom drži u iluziji da se sve može riješiti sa pet letjelica sa oružjem. Ne želim da pogine nijedan Ukrajinac, nijedan Rus i nijedan Hrvat – nema šanse - rekao je hrvatski predsjednik. 

Milanović je također istakao da u sadašnjoj situaciji nema stabilnosti ni u Evropi, ni na Zapadu u cjelini bez Rusije.

Dan ranije su britanski premijer Boris Johnson i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekli da će Moskva napraviti ogromnu stratešku grešku napadom na Ukrajinu. Tokom razgovora u Kijevu, Johnson i Zelenski dogovorili su se da će sarađivati ​​i održavati strateški dijalog. Šef britanske vlade je rekao i da će se Ukrajinci boriti protiv Rusa do posljednje kapi krvi.