- Ponosa da kao prvi među jednakima stanem na čelo zemlje za koju su moji preci, i preci mnogih od vas, davali žviote. Zbog zemlje u kojoj sam rođen i koju sam nosio u srcu kao najvredniji amanet. Zemlje u koju sam se vratio i u kojoj želim da srećno odrastaju i moja i vaša djeca. Odgovornosti jer sam svjestan nada i očekivanja preko 220 hiljada građana i građanki koji su mi ukazali povjerenje - rekao je Milatović pred zvanicama.

Rekao je da je crnogorska historija svjedočanstvo o stvaranju žrtvi i odricanju.

- Priča o današnjoj Crnoj Gori je priča i o našim precima koji su vjekovima prkosili raznim osvajačima, hrabro i ponosno braneći svaki njen pedalj i ginuli za njenu čast i slobodu. Zato danas odajem počast svima koji su gradili i čuvali ovu zemlji i koju su vrlo često imali različite vizije kakva bi ona trebalo da bude. Svi oni su bez izuzetka bili svjesni činjenice da je uvijek bila i da će uvijek biti od svih nas pojedinačno - naveo je Milatović.

Dodao je da je priča o današnjoj Crnoj Gori priča i o našim potomcima.

- Koji će poput nas voljeti svaki kamen i kojima će, nadam se, svitati još ljepše majske zore - dodao je on.

Istakao je da je današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj historiji koja će odrediti budućnost ove zemlje.

- Zato su nam sada više nego ikada potrebni jedinstvo i zajedništvo. Jedino tako možemo napraviti iskorak ka demokratizaciji i postati dio velike evropske porodice kojoj smo uvijek pripadali. Zato sam odlučan da učinim sve kako bi postigli stepen društvene kohezije da bi na bolje mijenjali, kako sami sebe, tako i ovu našu Crnu Goru - naveo je Milatović.

Poručio je da nikada više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno i da se neko zbog političkog određenja bude uskraćen za šansu.

- Moja vizija je Crna Gora jednakih šansi - dodao je on.

Ocijenio je da je vrijeme da se okupimo oko ljubavi prema Crnoj Gori i boljim životom.

- Predano ću se zalagati za bolje susjedske odnose jer zajedno možemo mnogo više i mnogo bolje. Crna Gora će biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamjerniji sagovornik i prijatelj svim predsjednicima država, kako u regionu, tako i šire - rekao je Milatović.

Poručio je da će njegovati politiku mira, te podvukao da će se kao predsjednik svih građana voditi općim dobrom.

- Koraci koje smo kao društvo po prvi put napravili u odlučnoj bobri protiv korupcije daju nadu da pred pravdom nema nedodirljivih. Pravda je i dalje možda spora ali je postalo sigurno da je u Crnoj Gori postala dostižna - istakao je Milatović.

Istakao je da je po prvi put, nakon mnogo godina, građanima vraćena nada u bolje sutra.

- Pred nama je vrijeme zajedničkih pobjeda koje ćemo izvojevati pameću, odlučnošću, znanjem, mudrošću, radom i zalganjem, stvaranjem snažnih institucija i zadovoljnih građana - poručio je Milatović.