Klub zastupnika Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH na današnjem zajedanju u Federalnom parlamentu razmotrio je izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH te zaključio da je pohvalno što se u okviru budžeta 15 posto iznosa definira kao kapitalna ulaganja.

Potvrdila je to medijima zastupnica tog Kluba Jelka Milićević, navodeći da je rebalans budžeta vezan za implementaciju zakona o demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica.

- To su osnovne naznake. Nadam se da će na sutrašnjem vanrednom zasjedanju Zastupničkog doma proći sve uredu - kazala je Milićević.

U ovogodišnjem budžetu, kako je podsjetila, bila su odobrena sredstva za isplatu po sudskim tužbama i taj dio sredstava se sad umanjuje otprilike za 15 miliona KM.

- To je nešto što se preraspodjeljuje za primjenu zakona o demobilisanim braniocima - poručila je Milićević nakon zajedanja zastupničkog Kluba Koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Glavni razlog za donošenje rebalansa budžeta za 2019. godinu je predloženi novi zakon o demobilisanim braniocima čime je osigurano 25 miliona KM. Uz navedenih 15 miliona KM, nedostajućih 10 miliona KM osigurano je unutrašnjom preraspodjelom sredstava u okviru Ministarstva za pitanja branilaca i invalida domovinskog rata.