open-navfaktor-logo
search
Podaci PUFBiH
Milionski dugovi FETO ustanova u BiH za poreze i doprinose
Na listi poreskih obveznika sa dugovanjima po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada koju je zaključno s 31. martom 2023. godine objavila Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, našle su se i obrazovne ustanove koje se povezuju sa terorističkom organizacijom Fetulahci/FETO, a koje su aktivne u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.
18.05.2023. u 12:13
get url
text

Prema informacijama PUFBiH, zaključno s 31. martom 2023. godine, najveći dužnici su javna preduzeća, koja se nalaze u samom vrhu liste sa pojedinačnim dugovanjima većim od po 100 miliona konvertibilnih maraka.

Ukupni saldo dugovanja svih 4.756 dužnika sa liste iznosi 2.694.775.434,89 KM, od čega su 640.992.733,64 KM kamate.

Prema objavljenoj listi, Privatna ustanova gimnazija Richmond park college, obrazovna ustanova u Sarajevu, koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO, državi duguje više od 385.000 KM.

Privatna ustanova gimnazija Richmond college, na Ilidži, prema podacima PUFBiH-a, duguje više od 301.000 KM.

Ustanova koja se povezuje sa terorističkom organizacijom FETO, a koja djeluje u Zenici Richmond park international primary school, na ime poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, na datum 31. mart 2023. godine, državi duguje 202.448,18 KM.

Dugovanje druge obrazovne ustanove koja se povezuje s terorističkom organizacijom FETO i koja djeluje u Zenici, a radi se o Richmond park international secondary school premašuje 104.000 KM.

Prema listi PUFBiH-a, dug obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO, iznosi približno milion KM. Lista uključuje dužnike s dugom iznad 50.000 KM.

Istrage, potjernice, izručenja i zatvaranje FETO ustanova u svijetu

Brojne zemlje u svijetu nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. jula 2016. godine, naložile su zatvaranje škola povezanih s terorističkom organizacijom FETO. Primjerice, Vrhovni sud Pakistana je 2018. zabranio rad fondacije u kojoj su djelovale FETO ustanove, a 2019. je turska Fondacija Maarif preuzela škole koje su ranije bile povezane s FETO-om, kako bi njihov rad bio nesmetano nastavljen.

Članovi terorističke organizacije FETO, koja je aktivna i u zemljama regiona, izručivani su u Tursku s Kosova i iz Albanije, a turske vlasti su u više navrata upozorile kako je ova teroristička organizacija prijetnja svakoj zemlji u kojoj je aktivna, uključujući i BiH.

Američki FBI je 2018. godine pokrenuo istrage protiv terorističke organizacije FETO u 15 saveznih država, a u New Jerseyu je bilo i uhapšenih.

Krajem 2020. godine američko Ministarstvo pravde objavilo da su škole Concept platile kaznu od četiri i po miliona dolara zbog namještanja tendera. Upravo se ove škole, koje posluju u Illinoisu i Ohiou, povezuju s terorističkom organizacijom FETO, te su pristale platiti kaznu zbog krivičnog djela namještanja ponuda. Polovinom 2020. godine Rumunska agencija za borbu protiv korupcije pripremila je optužnicu protiv direktora privatne obrazovne ustanove Lumina Fatiha Goktasa. U optužnici se navodi da je Goktas platio mito u iznosu od 65 hiljada eura, i to kako bi dobio određene dozvole za izgradnju srednje škole u Bukureštu.

Još jedna od škola povezanih s FETO-om u Sjedinjenim Američkim Državama je i Paterson Art and Science Charter škola. Direktor ove škole Danny Necimo, pravo ime Dogan Necimoglu, 2019. godine optužen je zbog seksualnog uznemiravanja. Bivša uposlenica pomenute škole tužila je Necimoglua zbog verbalnog i fizičkog zlostavljanja. Prema tadašnjem pisanju američkih medija, nakon što je uposlenica prijavila zlostavljanje, ubrzo nakon toga je dobila i otkaz. Međutim, tužila je Necimoglua i dobila presudu, zbog čega je ovaj direktor, odnosno uprava pomenute škole, morao isplatiti 450 hiljada dolara.

Američki časopis Forbes početkom 2019. godine je objavio tekst o "čarter-školama", gdje se spominju i one koje su povezane s vođom terorističke organizacije FETO Fetullahom Gulenom. U tekstu se navodi da se za ove škole u Americi sumnja kako novac šalju određenim firmama koje su također u bliskoj vezi s Gulenom. Također, tu se ističe i da FETO škole koriste za dobijanje radne vize turskim državljanima.

Teroristička organizacija FETO

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.