open-navfaktor-logo
search
Preminuo u Beogradu
Miloševićev saradnik: Borisav Jović, političar koji nije uspio slomiti Bogića Bogićevića
Srbijanski i jugoslovenski političar, bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović (93), umro je u Beogradu od posljedica koronavirusa, objavili su beogradski mediji.
14.09.2021. u 09:56
get url
text

Na čelu Predsjedništva SFRJ, kao predstavnik Srbije bio od 15. maja 1990. do 15. maja 1991. godine. Jović je bio jedan od najbližih saradnika bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića, čiju je politiku javno bezuvjetno podržavao.

Tokom najvećeg protesta opozicije 9. marta 1991. godine, kao predsjednik Predsjedništva, naredio je da se na ulice Beograda izvedu vojni tenkovi i tako razbiju demonstracije.

Član Predsjedništva SFRJ iz Republike Bosne i Hercegovine u to vrijeme bio je Bogić Bogićević. 

U martu 1991. godine, poslije velikih devetomartovskih demonstracija u Beogradu, održana je historijska sjednica Predsjedništva SFRJ. Bogićević je bio njen učesnik i pokazalo se ključni akter. 

Tada je, po svjedočenju učesnika, od njegovog glasa zavisilo da li će u Jugoslaviji biti uvedeno vanredno stanje. Sa jedne strane bila su "četiri Miloševićeva glasa" predstavnici Srbije, Crne Gore i pokrajina Vojvodine i Kosova, a sa druge – Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina sa Bogićevićem.

Jović je uz svoj glas za uvođenje vanrednog stanja mogao računati na još tri sigurne ruke: jedna je pripadala Nenadu Bućinu iz Crne Gore, druga Jugoslavu Kostiću iz Vojvodine, a treća Rizi Sapunxhiji s Kosova. Mesić i Drnovšek bili su odlučno protiv, a pridružio im se i Vasil Tupurkovski.

- To što su predlagali Jović i Kadijević bio je, zapravo, legalni vojni udar: legalan zato što bi ga izglasalo savezno Predsjedništvo, a udar zato što bi vojska preuzela situaciju u svoje ruke - kazao je jedne prilike Tupurkovski.

Ključan je, dakle, bio Bogić Bogićević. On, međutim, nije htio podići ruku, premda je Borisav Jović vikao na njega i požurivao ga da glasa.

- Ne mogu i neću glasati - na kraju je rekao.

- Bogiću, ti si Srbin! Zašto ne glasaš kao i ostali?! - bijesno ga je pitao Jović.

- Zapamti, Boro: ja jesam Srbin, ali prije svega sam Bosanac i glasam za interese čitave Jugoslavije, a time i za interese Bosne i Hercegovine - odgovorio mu je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.