VEZANI TEKST - Završen sastanak u Vladi FBiH: Formirali pregovarački tim, rudari ostaju pred zgradom do daljnjeg

- Pozivam predstavnike sindikata rudnika uglja na pregovore s pregovaračkim timom formiranim na sinoćnjem sastanku u Vladi Federacije BiH održanim s rukovodstvima Elektroprivrede BiH i rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EPBiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći - kazao je ministar Džindić.

Rudari sedam rudnika iz Breze, Kaknja, Zenice, Tuzle od jučer protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Radnici sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić u ponoć je organizirao sastanak u Vladi kako bi pokušali pronaći rješenje. Formiran je i pregovarački tim, međutim sindikati su odbili pregovarati i traže ispunjenje njihovih zahtjeva.