open-navfaktor-logo
search
Nastupna posjeta
Ministar Podžić razgovarao s novim vojnim izaslanikom Srbije: Nastaviti zajedničke obuke vojnika
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u nastupni posjet primio novoimenovanog vojnog izaslanika Republike Srbije u BiH pukovnika Sašu Nešića.
20.04.2022. u 16:26
get url
text
Saša Nešić i Sifet Podžić

- Sagovornici su razgovarali o aktuelnim aktivnostima oružanih snaga dvije zemlje i izazovima koji stoje u okolnostima privremenog finansiranja u BiH. Ministar Podžić se zahvalio vojnom atašeu Republike Srbije na mogućnosti školovanja kadeta BiH na visokim vojnim školama u Srbiji.

Oba sagovornika su se usaglasila da se nastave zajedničke obuke pripadnika dvije vojske, kako u edukativnim centrima u Srbiji, kao što su Središte atomske, biološke i hemijske odbrane i Središte za obuku logistike Vojske Srbije, tako i u Središtu za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Središtu za protuminsko djelovanje u BiH - saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Navedeno je da je pukovnik Nešić napomenuo da je na snazi odluka kojom je Republika Srbija privremeno obustavila sve međunarodne vježbe dok traje sukob u Ukrajini, ali će se u budućnosti raditi na izvođenju zajedničkih vježbi.

- Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se vrlo brzo potpisati blan bilateralne saradnje ministarstava odbrane BiH i Republike Srbije za ovu godinu. Na sastanku su učestvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodni saradnju Zoran Šajinović i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.