Istovremeno je Ministarstvo sigurnosti u prošloj godini potrošilo blizu 12.000 KM na eksternu reprezentaciju, koja podrazumijeva kupovinu poklona, službene ručkove i večere te ugostiteljske usluge tokom sastanaka.

Na čelu Ministarstva sigurnosti BiH se do jula prošle godine nalazio Fahrudin Radončić, a na tu poziciju je potom 23. jula imenovan Selmo Cikotić.

VEZANI TEKST - Šta to kriju biznis kartice: Samo dva od devet državnih ministarstava odgovorila

Prema podacima koje su nam uputili, u januaru prošle godine kupljeno je sedam slika ukupne vrijednosti 510 KM koje su uručene predstavnicima Austrije i Slovenije koji su radili na IPA 2013 Twinning Projektu "Podrška borbi protiv pranja novca".

U februaru 2020. za večeru predstavnika ministarstva sigurnosti sa predstavnicima NATO Ureda za sigurnost u Sarajevu plaćeno je 300,50 KM, a mjesec kasnije je 795 KM dato za ručak sa članovima pregovaračke delegacije Crne Gore za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa sporazuma o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Također, u augustu prošle godine je na sastanak delegacije ministra sigurnosti BiH i ministra unutrašnjih poslova Crne Gore u hotelu Holiday Sarajevo potrošeno 47,5 KM, dok su sastanci sa načelnikom Bosanske Krupe, a potom i načelnikom Ključa koštali 127,5 KM, odnosno 47 KM.

Za cvijeće za potrebe sastanka sa predstavnicima Ambasade SAD-a dato je 40 KM, službena večera u Bihaću predstavnika kabineta ministra sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona koštala je 217 KM, dok je 173,5 KM koštao sastanak u Blagaju sa predstavnicima Agencije za školovanje i stručno usavršavanje.

VEZANI TEKST - Košarac potrošio 16.800 KM na ugostiteljske usluge, izbjegli dati precizne odgovore

U septembru je sastanak sa gradonačelnikom Bihaća koštao 166 KM.

Nabavljeni su i novogodišnji pokloni, i to kalendari, rokovnici i planeri, za 1.627 KM.

Službeni ručak, održan krajem decembra, na kojem su bili zamjenik ministra sigurnosti BiH i direktor SIPA-e koštao je 66 KM.

- Osim navedenog, iznos od 7.806,9 KM utrošen je u toku godine na eksternu reprezentaciju u okviru usluga koje pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH za razne vrste sastanaka koji su održavani u sjedištu Ministarstva sigurnosti BiH – odgovoreno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.