open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Ministarstvo sigurnosti BiH o prekidu saradnje: Civilna zaštita RS-a navela je paušalne i ničim obrazložene navode
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koje potpisuje v. d. direktora Milana Novitovića, da "prekida dalju saradnju i kominikaciju sa Ministarstvom sigurnosti".  
22.03.2022. u 12:41
get url
text

- U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se rukovodstvo RUCZ-a odlučilo na ovaj korak.

Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati spekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi.  U dosadašnjem radu Ministarstvo je, uz ulaganje maksimalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

VEZANI TEKST - Novi čin Dodikovog državnog udara: Civilna zaštita RS-a prekinula saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH

Bez obzira na pokušaje opstrukcija, to ćemo nastaviti predano raditi i ubuduće, dosljedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, jest da budu u službi zaštite svih građana u BiH jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtijevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina - navodi se u saopćenju Ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.