open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev advokata
Ministarstvo zdravlja RS-a formiralo komisiju da istraži smrt banjalučke trudnice
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a je  po zahtjevu pravnog zastupnika porodice preminule trudnice iz Banje Luke Ilijane Manojlović, formiralo komisiju za vanredni stručni nadzor u JZU Univerzitetski klinički centar RS-a.
30.04.2020. u 15:26
get url
text

- Кomisija je, po obavljenom stručnom nadzoru, dužna da podnese izvještaj ministarstvu o nađenom stanju i prijedlog mjera koje treba preduzeti ukoliko se utvrde nepravilnosti. Кomisija će nadzor započeti 4. maja 2020. godine, a završiti najkasnije u roku od 30 dana - saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja RS.

Ilijana Manojlović (39) iz Banje Luke preminula je u petom mjesecu trudnoće 18. aprila ove godine u UKC-u RS-a. Dan ranije je preminula i njena beba. Žena je neposredno prije tragičnog ishoda, u UKC-u radila postupak amniocenteze.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka su zatim saopćili da su formirali predmet te da će on biti prioritet u njihovom radu, kao i da će nakon što zvanično dobiju nalaz obdukcije i tačan uzrok smrti, utvrditi postoje li propusti ljekara i da li će otvoriti istragu.

U OJT Banja Luka su ranije potvrdili i da su od PU Banja Luka zaprimili medicinsku dokumentaciju izuzetu iz Univerzitetskog kliničkog centra R-a, a po naredbi dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva  i to od trenutka prijema u bolnicu trudnice Manojlović do njene smrti.

- PU Banjaluka nije preduzimala bilo kakve druge procesne radnje, a na osnovu ovog zaprimljenog materijala Tužilaštvo je formiralo КTA-predmet o događaju. Nad beživotnim tijelom trudnice po naredbi ovog Tužilaštva, 20. aprila je izvršena  obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu RS-a - istakli su tada u tužilaštvu.

Smrt trudnice je nastupila zbog infekcije, odnosno sepse. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.