Na sastanku su potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi između Hrvatske i Turske, zajednički aktivan doprinos u NATO misijama i operacijama, pri čemu je istaknuto učešće u operaciji KFOR-a u Republici Kosovo, u NATO misiji u Iraku te u pomorskoj operaciji "Sea Guardian" u Sredozemnom moru.

- Spomenut je i angažman hrvatskih i turskih Oružanih snaga u NATO inicijativama, pri čemu je ministar Banožić istaknuo kako zajednički doprinos RH i Turske unutar NATO aktivnosti Ojačane budnosti u Mađarskoj šalje snažnu poruku predanosti jačanju savezničkog postava odvraćanja i odbrane u odgovoru na promijene sigurnosne arhitekture u Evropi - navedeno je u saopćenju iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Istaknuta je i dobra bilateralna odbrambena saradnja s naglaskom na saradnju ratnih mornarica, vojno-tehničku saradnju te doprinos u radu NATO komande na području Republike Turske, pri čemu je istaknuto učešće hrvatskih oficira u radu NATO Komande kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru te učešće na obuci u organizaciji NATO Centra za borbu protiv terorizma u Ankari.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja vezano uz implikacije trenutne kompleksne sigurnosno-političke situacije u Jugoistočnoj Evropi koja ruskom agresijom na Ukrajinu dobiva dodatni fokus saveznica. Ministri su se složili o potrebi nastavka provedbe procesa koji bi ojačali stabilnost Jugoistočne Europe što je od iznimne važnosti i za sigurnost Sjevernoatlantskog saveza pri čemu posebnu pažnju i diplomatske napore treba usmjeriti ka obnovi mandata EUFOR-ove operacije Althea u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.