open-navfaktor-logo
search
Indonezija
Ministrica Turković posjetila Istiqlal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih na svijetu
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković tokom posjete Republici Indoneziji je posjetila i Istiqlal džamiju u Džakarti, jednu od najvećih džamija na svijetu i najveću u jugoistočnoj Aziji.
12.06.2022. u 19:48
get url
text

Ministricu Turković su dočekali veliki imam džamije Nasaruddin Umar, šefica sektora finansijskog planiranja, prava, saradnje i odnosa s javnošću Fatimah Azzahra i šef za socijalna pitanja i osnaživanje ljudi Admiral Asep Saepudin.

Domaćini su ministricu upoznali da je džamija izgrađena u znak sjećanja na nezavisnost Indonezije te da ime džamije u prevodu sa arapskog jezika znači - nezavisnost. Kako je navedeno, radi se o šestoj džamiju u svijetu po kapacitetu vjernika, a tokom molitve, džamija može primiti do 200.000 vjernika.

Također, navedeno je da su čuvenu Istiqlal džamiju do sada posjećivali brojni svjetski lideri iz cijelog svijeta prilikom službenih posjeta Republici Indoneziji.

Ministrica Turković je podsjetila da je u Sarajevu 2001. godine izrađena Istiqlal džamija, poznata i kao "Indonežanska džamija", koja je ime dobila upravo po nacionalnoj džamiji Indonezije.

Ministrica je zahvalila indonežanskom narodu i vladi ove zemlje, koji su finansirali izgradnju džamije kao znak solidarnosti i prijateljstva između dviju država, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Ministrica Turković sastala se u Džakarti i sa predsjedavajućim Odbora za međuparlamentarnu saradnju Zastupničkog doma Republike Indonezije Fadli Zonom.

Tokom sastanka, ministrica Turković je govorila o potencijalnim sektorima sa saradnju između dvije zemlje, te jačanju trgovinske razmjene. Sagovornici su se složili da je važno unaprijediti partnerstva u političkoj, društveno-kulturnoj i ekonomskoj oblasti, a razmijenjena su mišljenja o regionalnim odnosima.

Zon je naglasio važnost intenziviranja poslovnih i međuljudskih kontakata, posebno kroz turizam, trgovinu i međuparlamentarne odnose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.