open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Misteriozno nestao bh. nacionalni spomenik - Čajničko četveroevanđelje
Čajničko bosansko četveroevanđelje jedino je srednjovjekovno evanđelje koje se čuva u Bosni i Hercegovini, a sada je misteriozno nestalo. 
18.11.2022. u 11:08
get url
text
Čajničko evanđelje
Čajničko evanđelje

Na nestanak nacionalnog spomenika prva je ukazala dr. sc. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu. Na svom Facebook profilu napisala je da je "ispred nosa u 21. stoljeću iznesen (ukraden) iz države nacionalni spomenik!"

- Ovih dana saznajem da je neko otuđio Čajničko evanđelje iz Bosne i Hercegovine. Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenoga karaktera koji se čuva u Bosni i Hercegovini - napisala je Ramić-Kunić te dodaje da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine donijela Odluku po kojoj iznošenje nacionalnog spomenika iz države nije dozvoljeno.

Kako navodi Ramić-Kunić, dozvoljeno je privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz BiH radi prezentacije ili konzervacije, ukoliko se utvrdi da konzervatorske radove nije moguće izvršiti u BiH, odnosno ako se procijeni da se konzervacija u inostranstvu može izvršiti kvalitetnije, brže i jeftinije.

- Odobrenje za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine u smislu prethodnog stava daje Komisija, ukoliko bude nedvosmisleno utvrđeno da to neće ni na koji način ugroziti nacionalni spomenik. Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uslove pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih organa i institucija na obezbjeđenju tih uslova, te o tome obavještava Vladu Republike Srpske, nadležnu službu bezbjednosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i javnost - objasnila je Ramić-Kunić te postavlja pitanje zašto Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sve vrijeme šuti, dodajući da na službeni dopis nije dobila odgovor.

Naučna saradnica postavila je javno niz pitanja, ističući da je ovo državni skandal. 

- Kako je moguće da je rukopis nestao, a da Komisija šuti i javnost o tome ništa ne zna? Da li je i ko je dao nacionalni spomenik BiH? Ko je i kada otuđio i sakrio spomenik BiH? Ako je rukopis odnesen zbog restauracije, postoji li odluka o tome i datum kada se vraća? Posebno mi je zanimljivo što su obje moje knjige posvećene rukopisu, u posljednje vrijeme tražene i pokupovane? - dodaje Ramić-Kunić.

Ovim povodom na svom Facebook profilu oglasio se i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Faruk Kapidžić. 

- Neka glavni baja, bosanski pravoslavac prvo kaže, a ako ne zna neka sazna, gdje se nalazi Čajničko evanđelje pa onda neka se bavi formiranjem vlasti sa "odabranim muslimanima". Jedan takav samoodabrani mu može pomoći u tome, jer gdje je šta vrijedno i skupocjeno tu je i on. Čajničko evanđelje za našu državu, a pogotovo za svakog vjernika bilo koje konfesije jeste duhovna i vjerska neprocjenjiva vrijednost, dok za obične hoštaplere je nažalost samo ogromna materijalna procjenjiva vrijednost. Ako se možda neko nekada usudio materijalno procijeniti tu vrijednost onda se taj isti možda nekada usudio i tu vrijednost "sakriti" - napisao je Kapidžić dodajući da su dva člana Komisije obavijestili sve nadležne organe i institucije o nestanku nacionalnog blaga te da će odgovorni "morati prije ili kasnije odgovoriti da li je, a ako jeste gdje, kada, ko i kako "sakrio" nacionalno blago?"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.