Mjuziklom “San ljetne noći“ sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo svečano otvoren 6. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Publika je s velikim nestrpljenjem iščekivala izlazak na scenu slovenskih srednjoškolaca koje je najavila direktorica Juventafesta Jasna Diklić.

- Drage djevojke i mladići, učesnici Juventafesta, vaši af¬initeti su raznoliki, ali sam sigurna da vam odabir bavljenja teatrom pruža posebno zadovoljstvo. Gluma je veoma komplikovan stvaralački pokušaj da se identifikujemo s likovima koje tumačimo i zato je moguće na sceni, kada se upale svjetla, stvoriti svoj svijet, koji ponekad uspije reflektovati drugi veliki svijet i njegovu okrutnost. Umjetnik ima pravo da traga, da osluškuje, da uporno radi preispitujući sebe u teatru. Treba imati talent koji je satkan od istine, a istina je u čvrstini, suštinskoj, ljudskosti, hrabrosti, nježnosti. Idite u pozorište, jer tako možete da promijenite sebe. Po¬zorište ima snagu da stvori posebnu atmosferu za suoča¬vanje sa samim sobom. Možete prepoznati svoje slabosti i unaprijediti pogled na samoga sebe. Ono vam pruža mo¬gućnost da stvorite prostor fikcije, a to je i prostor slobode - kazala je Diklić u svom uvodnom govoru te proglasila ovogodišnji Juventafest zvanično otvorenim.

Mjuzikl “San ljetne noći“, prema tekstu Williama Shakespearea, redatelja Matjaža Latina, izvodi čak 50 fantastičnih srednjoškolaca mariborske Druge gimnazije koji su, kao i ostali sudionici, u utrci za Grand Prix ovogodišnjeg Juventafesta te Specijalnu nagradu žirija.

Riječ je o izuzetnoj predstavi u trajanju od 130 minuta, na engleskom jeziku, u kojoj se prepliću sjajne pjevačke i plesne scene.

Svečanom otvorenju Festivala prethodilo je otvorenje izložbe prijedloga plakata studenata Akademije likovnih umjetnosti, Odsjek Grafički dizajn, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti.

Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest do svog zatvaranja 17. septembra ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i publici predstaviti šest srednjoškolskih predstava koje je, na osnovu desetaka prijava, pažljivo odabrala selektorica programa Asja Krsmanović.

Drugog dana Festivala na sceni će se naći gostujuća predstava ”Niskomasni život“ (”Low fat life“) češke Elementary Art school Louny, koja će biti izvedena u 17 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva, te predstava Zagrebačkog kazališta mladih - Učilište pod nazivom „Samo san“, a koja je na programu Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 sati.

Podsjećamo da je ulaz na sve predstave u okviru Juventafesta slobodan.

Također, drugog dana Festivala započet će niz jedinstvenih radionica namijenjenih mladim aktivistima i profesorima, koji će kroz workshopove i okrugle stolove pokušati utjecati na poboljšanje svoje lokalne zajednice. Tako će tokom ovogodišnjeg Juventafesta biti realizirane:

- “Radionica lutkarstva“, pod mentorstvom lutkarke Jasminke Božute, kroz koju će se učenici upoznati sa Crnim teatrom (teatrom iluzionizma) porijeklom iz Azije, a koji je kasnije usavršen u Češkoj i diljem svijeta.

- “Radionica Perspektiva“, koju će realizirati redateljica Ada Sokolović, predstavlja snimanje jedne epizode u okviru četvrte sezone dokumentarne serije “Pers¬pektiva“, a koja se emitira na 34 TV stanice u regiji. Učesnike radionice predstavlja grupa od 20 mladih koji snimaju razgovor s jednim od moderatora: Edo Maajka, Marčelo, Remi iz grupe „Elemental“ ili Brano Jakubović iz „Dubioza kolektiva“.

- “Dodir teatra – od dramskog do scenskog“ naziv je workshopa koji će biti realiziran u saradnji s dramskom pedagoginjom Jadrankom Korda Kušlin, a namijenjen je profesorima, voditeljima dramskih sekcija u srednjim školama i bavit će se raznovrsnim scenskim oblicima.

- “Radionica pozorišne maske“ u okviru koje će s polaznicima raditi glumac, lutkar i producent Matija Kezele. Polaznici će, nakon upoznavanja s osnovnim pravilima rada s maskom, imati priliku stvoriti vlastite etide, odnosno mala autorska djela.

- “Radionica plesa“ tokom koje će se mladi uz plesača i plesnog pedagoga Željka Božića upoznati s različitim tehnikama street plesova (hip-hop, house, locking, popping) i njihovom direktnom upotrebom za scenski pokret, lik i dramsku radnju.