open-navfaktor-logo
search
Postavili i pitanja
Mladi ljekari pisali Forti i Vraniću: Davali ste nam prazna obećanja, slat ćemo vam razglednice iz svijeta
Mladi ljekari iz Kantona Sarajevo obratili su se pismom Vladi i ministru zdravstva KS. Angažovani su tokom trećeg vala pandemije u javnim zdravstvenim ustanovama. Ugovori su im istekli i nisu produženi. Poslani su na Zavod za zapošljavanje.
12.05.2021. u 15:24
get url
text
get url
text

- Ovim putem želimo izraziti duboko razočarenje i nezadovoljstvo vašim postupanjem prema nama, mladim ljekarima koji smo u najtežim vremenima COVID-19 pandemije stajali na prvim linijama odbrane. Nakon tek završenog Medicinskog fakulteta, kao prvo radno iskustvo, pred nas je stavljen veliki izazov, sa kojim se bori čitav svijet. Ipak, radili smo najbolje što smo znali, stavivši se u punom kapacitetu na raspolaganje JU Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS, u kojima smo potpisali ugovore na 3 ili 6 mjeseci. Kao zahvalu i nagradu za taj naš angažman, vi ste nam uskratili produženje ugovora, kako bismo stekli uslove za specijalizaciju i time nastavili karijere u svome gradu i svojoj državi. Dakle, u vrijeme svjetske zdravstvene krize, vi ste odlučili da nema potrebe za ljekarima - kazali su u uvodu.

Ističu kako "sve države na svijetu, svim silama nastoje zadržati sve ljudske resurse u zdravstvenom sektoru". Mediji su nebrojeno puta prenosili izjave ministara u BiH koji su se žalili kako nam nedostaje ljekarskog, ali i medicinskog osoblja. Vlade raznih nivoa obećavale se da će učiniti sve da zadrže ove kadrove u BiH.

- Nismo znali da smo tako bogata zemlja koja može tako jeftino prodavati trenutno najvrjedniji i najtraženiji kadar drugim državama. Tokom našeg angažmana, u više navrata su službenici Vlade KS, premijer Vlade KS, kao i sam ministar zdravstva KS, davali prazna obećanja da će se ugovori mladim ljekarima produžiti. Ministar Vranić je na sjednicama Skupštine KS i u svojim intervjuima svaki put potvrdno odgovarao na pitanje produženja naših ugovora, da bi se naposlijetku na iste oglušio. Premijer Forto je na svojoj Facebook stranici napisao zanimljiv status, koji kaže "Ključno je da sve ljudske resurse iz zdravstvenog sektora zadržimo u borbi protiv pandemije". Nakon takvih populističkih izjava, obojica čine suprotno i kukavički skidaju odgovornost sa sebe, puštajući mlade ljekare da ostanu bez posla - ističu mladi ljekari.

Kažu kako im je "žao što se političari bave populizmom i svoju politiku u zdravstvu fokusiraju samo i isključivo na suprotstavljanje generalnoj direktorici Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, ne uviđajući to da na taj način gube mlade snage, jer je svima dosta političkih prepucavanja na štetu pacijenata, ali i studenata medicine i mladih ljekara".

- Kadrovska politika koju vodite je jako loša. Svjesni vrijednosti anesteziologa, ne možemo da shvatimo kojom logikom se za 13 anesteziologa mogu naći novčana sredstva, a za mlade ljekare, od kojih bi neki mogli za 5 godina postati anesteziolozi – nema. Po kojem konkursu i po čijoj sistematizaciji rada će "zakonski" Opća bolnica primiti te anesteziologe, pa će u toj ustanovi 28 anesteziologa raditi na šest operacionih sala, dok mladi ljekari odlaze na biro?

Za kraj, ne brinite, nećemo vas zaboraviti. Slat ćemo vam razglednice iz različitih gradova širom svijeta, gdje će nas dočekati raširenih ruku i gdje ćemo dobiti priliku za vlastito napredovanje i gdje će nas znati cijeniti i nagraditi naš rad. Ovim postupkom, obogatit ćete Njemačku, Švedsku, Austriju, Sloveniju, Norvešku, SAD, i mnoge druge države poklanjajući im doktore medicine. Vjerujem da će vam biti zahvalni. U ime grupe ljekara kojima ste uskratili produženje ugovora, u ime naših roditelja, koji su nas školovali, u ime naših porodica, naše djece, u ime patriota i onih koji su se borili za ovu državu, i (naposlijetku) u ime svih država u kojima ćemo nastaviti svoj rad – sram vas bilo! - poručila je grupa mladih ljekara, objavila je N1. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.