open-navfaktor-logo
search
Razočarani
Mostarci nakon što su odblokirali deponiju: Popustili smo zbog prijetnji i pritisaka
Bega Marić je razočarana jer nije postignut konkretan rok za zatvaranje deponije i otvaranje nove, boji se da će biti prevareni. I Ševala Žuštra je nezadovoljna, smatra da će od sada biti još gore
20.06.2019. u 13:22
get url
text

Mještani koji su danima držali deponiju na Uborku u blokadi, teška srca su se povukli i dozvolili kamionima natovarenim smećem s gradskih ulica da uđu u deponiju. Zavladao je muk i nezadovoljstvo ispred kapije deponije, nisu mogli sakriti suze u očima jer se boje da su prevareni, da je žrtva bila uzaludna. Tvrde kako su morali pristati na deblokadu zbog pritisaka i prijetnji.

 -Uslikano je kako se otpad ispred bolnica natovara u kamione. Sve će to biti ovamo dovezeno, a rečeno je da se više taj otpad ovamo neće dovoziti. Nigdje ga nisu odložili, sigurno je da će ovdje završiti- kazala je mještanka Emira Žuštra, koja živi u neposrednoj blizini deponije.

Tvrdi kako nezadovoljstvo građana nije od jučer, da je protesta bilo i prije ratnih dešavanja.

- Ovo je naseljeno mjesto. Treba se odlagati gdje nije naseljeno - dodaje Žuštra. Tvrdi kako su predstavnici morali pristati na deblokadu zbog pritisaka.

- Ucjenjuju ih.  Prijetili su da će nam ugasiti struju i vodu. Gdje mi to živimo? Koje je ovo stoljeće, šta je ovo?! - naglašava Žuštra.

Bega Marić je razočarana jer nije postignut konkretan rok za zatvaranje deponije i otvaranje nove, boji se da će biti prevareni. I Ševala Žuštra je nezadovoljna, smatra da će od sada biti još gore.

Mještanin Alen Jaganjac također ne vjeruje da će gradonačelnik i gradske vlasti riješiti ovo pitanje. Nada se da će barem ispuniti dogovor i da animalni i bolnički otpad neće završavati na deponiji.

- Nisam optimista, niti vjerujem da se nešto može promijeniti. Bili smo ovdje 10 dana i ništa konkretno nisu radili na iznalaženju rješenja - poručio je Jaganjac.

Omer Hujdur, predstavnik mještana okupljenih oko Gradske inicijative "Jer me se tiče", okupljenim je poručio da se organizacija od septembra nastavlja, ako potpisnici sporazuma ne budu poštovali dogovoreno.

- Ako se ne budu držali dogovora, moramo biti opet ovdje, opet biti jedno, kako smo to bili svih ovih dana. Čekat ćemo septembar - poručio je Hujdur boreći se sa suzama u očima.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.