VEZANI TEKST - Ambasadorica Vladi FBiH: Izrael stoji iza Kabirija, pomno ćemo pratiti krše li mu se prava

Peleg je, između ostalog, navela kako se "ne čini pretjeranim tražiti od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić da proglase Hamas terorističkom organizacijom s obzirom na to da su to uradile Evropska unija i SAD".

Također je navela kako će "pomno pratiti ako se protiv Amira Grossa Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".

- Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će ambasada Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te insistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega - poručili su iz Ambasade.

Muhasilović kaže kako ne priliči jednoj ambasadorici bilo koje države, uključujući i Izrael da se miješa u unutrašnje prilike u BiH.

- Ovo nije prvi put da ona nama drsko sugeriše na koji način treba da se ponašamo. Mi nismo dužni uopće da pratimo njene inpute na koji način ćemo se postaviti po bilo kojem geopolitičkom pitanju, pa čak i pitanju rata između Izraela i Hamasa – kaže Muhasilović.

BiH je demokratsko društvo, dodaje, i njeni građani mogu podržavati koga žele jer je to demokratsko pravo.

- Možda sada nju frustrira što je većina stanovništva u BiH na strani Palestinaca i što se suosjećaju zbog zločina koji Izrael vrši nad Palestincima. Ali tu treba Izrael da se zapita da li je pametno uopće voditi takvu politiku – rekao je on.

VEZANI TEKST - Jevrejska zajednica u Sarajevu podržala Karić: Ova posjeta je jasan pokazatelj da sam bez razloga meta napada

Također, Muhasilović navodi kako Peleg nema pravo da daje smjernice u kojem pravcu treba da se ponaša naša diplomatija.

- Što se tiče dotičnog gospodina Kabirija, on postaje sve veći problem u BiH iz razloga što on evidentno nije samo biznismen već ima i političke ciljeve koje želi da postigne. Na neki način se u BiH ponaša kao agent cionističkog režima u Izraelu i stvara pritisak i mobing svima onima koji ne podržavaju zločine koje Izrael čini nad palestinskim narodom.

Vidimo i da se gospodin Kabiri jako drsko ponaša i šalje prijeteće poruke što gradonačelnici Sarajeva, što nekim drugim političarima. On na to nema pravo. Bilo bi krajnje vrijeme da se od naših državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih institucija i sudova sami poslovni angažmani gospodina Kabirija preispitaju, s obzirom na to da ima ozbiljnih indicija da postoji mnogo mutnih radova u vezi s njim – smatra analitičar.

Također, postoje indicije da on koristi svoje prisustvo u BiH kao paravan, dodaje Muhasilović, kako bi mogao izbjeći sankcije prema Rusiji jer on aktivno trguje i radi sa Rusijom i Kinom.

- Vrlo je moguće da mu sve ove operacije u BiH služe kao paravan kako bi on izbjegao međunarodne sankcije pod kojima se našla Rusija nakon invazije na Ukrajinu. Dakle, riječ je o vrlo sumnjivom čovjeku – pojašnjava on.

Kaže i kako stav Jevrejske zajednice u BiH koja se žali na njegovo djelovanje potvrđuje da je to tako.

- On je počeo da stvara probleme ne samo BiH, našim državljanima i zvaničnicima, već i samim Jevrejima i njihovim organizacijama. On se ponaša hegemonistički i monopolitički, pokušava da stavi pod svoj patronat Jevreje u BiH.

Tu je sada došlo između određenog sukoba između Jevreja u BiH i samog gospodina Kabirija koji je vrlo agresivan, kao i sam cionistički režim. Ukoliko se on nastavi ovako ponašatim bilo bi u najmanju ruku potrebno da ga se provjeri, a sigurno bi se tu našlo mnogo sumnjivih elemenata koji bi bili dovoljni da ga se u konačnici protjera iz BiH – govori Muhasilović.

VEZANI TEKST - Zašto je policija ekspresno uhapsila Faću, a o Kabiriju šute?

Na pitanje da se provjere i ispitivanja njegovog poslovanja mogu smatrati "povredom međunarodnih zakona i ljudskih prava", Muhasilović navodi da ne mogu.

- Vi ukoliko ste strani državljanin ili državljanin BiH, inspekcije imaju puno pravo da ispituju rad bilo kojeg biznismena u BiH, bilo kojeg privatnika. A naročito one koje vrte ogroman kapital kao gospodin Kabiri i koji se ponašaju na način kako se on ponaša. Itekako su institucije pozvane da provjere njegov rad. To apsolutno nije kršenje prava već, na kraju krajeva, i obaveza naših institucija da rade na taj način – pojašnjava on.

Međutim, jedan od problema je i to, navodi Muhasilović, što je on zaštićen od HDZ-a i Dragana Čovića.

- Jedan dobar dio sumnjivog kapitala kojeg Kabiri vrti ide za finansiranje HDZ-ovih operacija. Tako da je on u suštini u braku sa HDZ-om i pod njihovom zaštitom. Vjerovatno se vrlo često i blokira pokušaj da se provjere sumnjive radnje gospodina Kabririja. On, naravno, ne treba da zaboravi da je stranac u ovoj državi i gost. Mora se ponašati po pravilima i zakonima ove države. Nema pravo da prijeti nikome od naših zvaničnika – zaključio je.