Uputili saopćenje

MUP Hrvatske odbacio navode o zlostavljanju migranata

Objavljeno: 24.09.2019. u 19:59

Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinarskog napisa oni nisu vidljivi, saopćeno je u MUP RH

Ministarstvo unutarašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske odbacilo je navode portala H-Alter koji je, među ostalim, objavio da je hrvatska policija "kažnjavala migrante" pržeći im noge vrućim željeznim štapom.

- Kako bi bilo koji navod bio službeno provjerljiv potrebno je raspolagati barem nekim informacijama, a iz novinarskog napisa oni nisu vidljivi - saopćeno je u MUP RH.

Dodaju da su u novinarskom članku, shodno navodima autorice, izmijenjena imena sagovornika, sagovornik ne zna u koju je policijsku stanicu navodno odveden, ne sjeća se detalja vezanih za izgled navodne stanice, a također nigdje u članku nije navedeno vrijeme kada se događaj navodno dogodio.

- Takva vrsta izvještavanja može bit samo tendenciozna te stoga odlučno odbacujemo navode iz novinarskog članka koji ne sadrži nikakve dokaze za tvrdnje koje se u njemu iznose. Ovom ćemo prilikom naglasiti kako je primarna zadaća hrvatske policije zaštita granice Republike Hrvatske te zaštita njenih građana i imovine, a tu zadaću svakodnevno i ispunjava - navode u MUP-u RH.

Ističu da se pridržavaju svih relevantnih evropskih i nacionalnih propisa, kada je riječ o zaštiti ljudskih prava.

- Još jednom naglašavamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima nultu stopu tolerancije prema nasilju bilo koje vrste, uključujući i u postupanju sa migrantima. Do sada se pokazalo da optužbe migranata, koji su spriječeni u nezakonitom prelasku državne granice, o navodnom nasilju hrvatske policije nemaju uporište u stvarnosti niti su u ijednom slučaju potkrijepljeni konkretnim dokazima - stoji u saopćenju MUP RH.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije