open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
MUP RS-a sutra u Zalužanima postrojava Žandarmeriju
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je ranije da će Žandarmerija biti uspostavljena u RS-u i da "to nije pitanje stranaca"
23.09.2019. u 16:51
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) sutra će u 12 sati održati svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banje Luke.

- Na ovaj način bit će i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva, koja je formirana u cilju unaprijeđenja bezbjednosti Republike Srpske, njenih građana i imovine. Promociji će prisustvovati ministar unutrašnjh poslova Dragan Lukač, direktor policije Darko Ćulum, te najviši predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske - saopćio je MUP RS-a. 

Podsjećamo, MUP RS-a je u junu donio odluku da iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, a koji se trebao naći na sjednici NSRS-a, povuče član koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije.

Tada je također, odlučeno je da reorganizuje svoje interventne snage, a sa ciljem, kako je saopćeno, "bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata".

- Radi boljeg funkcionisanja, Jedinica za podršku promijenit će naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji – saopćeno je tada iz MUP-a RS-a.

Nakon najava o formiranju Žandarmerije, iz ambasada SAD-a i Velike Britanije saopćeno je da će od entitetskih vlasti tražiti pojašnjenje o tom potezu. 

- Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet - poručeno je tada iz Ambasade SAD-a.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazao je tada da odustajanje od formiranja rezervnog sastava policije tog entiteta, uz najavu formiranja žandarmerije, ne predstavlja stvarno odustajanje od ideje formiranja oružane formacije, "s ciljem njene upotrebe radi realizacije političkih ideja i ciljeva u datom trenutku".

- Formiranje žandarmerije iz sastava redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, može biti i opasnija ideja od rezervnog sastava, imajući u vidu operativnost, uvježbanost i opremljenost takve jedinice – upozorio je tada Salkić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poručio je tada da će Žandarmerija biti uspostavljena u RS-u i da "to nije pitanje stranaca".

Dodik je rekao da će Žandarmerija moći da djeluje na cijelom prostoru Republike Srpske, dok to rezervni sastav policije ne bi radio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.